На Петра й Павла робили перші зажинки
Україна

На Петра й Павла робили перші зажинки

12 липня 2015, 09:06
0
0
Сподобалось?
0

12-го липня – християнське свято на честь апостолів Петра і Павла. Відомо, що Петро був старшим братом апостола Андрія Первозванного і в миру мав ймення Симон. Спаситель не відразу покликав його на апостольське служіння. Святий Петро був єдиним із 12-и учнів, що йшов по морі, а також єдиним, хто сказав про Христа, що Він – Син Бога Живого. Він тричі відмовився від Ісуса, але слізно в цьому розкаявся. До того ж він першим з апостолів побачив Христа Воскреслого. Проповідь апостола Петра була настільки сильною, що хрестилися тисячі людей.

Відомо, що апостол Петро в 67-му році був розіп’ятий у

Римі за наказом імператора Нерона. Вважаючи, що він недостойний померти так, як Христос, Петро попросив, аби його розіп’яли головою вниз.

Святий апостол Павло до свого апостольського служіння називався Савлом і належав до секти фарисеїв. Він не був у числі 12-и апостолів. Хрещення і нове ім’я Павло  прийняв у 34 році – з того часу і почав проповідувати про Сина Божого. Апостол Павло написав 14 послань до різних народів. Як римлянин, він був усікнений мечем.

Визнали апостолів Петра і Павла одразу після їхніх страт. Місце їхнього поховання було священним для перших християн.

У народі 12 липня знаменує закінчення купальських свят та підготовку до сінокосу. У цей день робили перший зажин озимого жита. До свята прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами й віночками, окрасою котрих були червоні маки. Ритуальною стравою були так звані мандрики – коржики з пшеничного тіста, названі так у зв’язку з легендами про мандрування світом апостолів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися