З ГПУ поголовно звільняють команду, яка порушила справу проти «діамантових» прокурорів
Україна

З ГПУ поголовно звільняють команду, яка порушила справу проти «діамантових» прокурорів

24 березня 2016, 16:40
0
0
Сподобалось?
0

24 березня Генпрокурор Шокін звільнив прокурора, який порушив справу проти його друзів — «діамантових» прокурорів, пише на своєму Фейсбуку журналіст Юрій Бутусов. 

Віталій Опанасенко — процесуальний керівник у гучній «діамантовій» справі, який не побоявся взяти на себе відповідальність і приймати рішення, що не могли сподобатися його начальству. Результат не забарився: сьогодні 27-літньому прокурору вручили повідомлення про звільнення. Йому та всій його команді. «Чистка» осмілілих неугодних. 

За інформацією Бутусова, Віталій працював у одній з районних прокуратур, але з початком війни перейшов у військову прокуратуру і поїхав у АТО.
Був у групі, яка вела найрезонансніші справи. Найгучніші їхні розслідування стосувалися Іловайської трагедії, катастрофи Іл-76 у Луганському аеропорту, роти «Торнадо». За успіхи нагороджений іменним пістолетом від міністра оборони Півторака.

«Саме ця група висунула підозру начальнику штабу АТО генерал-майору Назарову, — пише Бутусов. — Зараз триває судовий процес проти нього. Вони ж підготували підозру щодо командувача АТО, начальника Генштабу Віктора Муженка за злочинну бездіяльність, невиконання службових обов’язків і зникнення з командного пункту 24-25 серпня 2014-го під час наступу російських військ. Хотіли встановити, халатність це чи зрада. Але політичне керівництво заборонило чіпати Муженка, попри очевидний склад злочину».

Коли влітку 2015-го після заяви заступника очільника Генпрокуратури Давида Сакварелідзе про створення в ГПУ Генеральної інспекції для боротьби з корупцією відкрили конкурсний відбір у новий підрозділ, Опанасенко подав туди документи і пройшов. «У військовій прокуратурі у нього все було добре, його поважали, у нього була прекрасна кар’єра... Але Віталій хотів доводити справи до суду та не зупинятися за командою політиків. У Генінспекції зібралися молоді люди, які переживали за країну, і захотіли зламати корупційний мафіозний спрут», — пише відомий журналіст.

Та перше ж розслідування в ГПУ стало для Опанасенка й останнім. Замахнувся ж бо не на абикого, а на наближених до самого Шокіна: через тиждень після зарахування у структуру Сакварелідзе направив Віталію заяву нардепа В’ячеслава Костянтинівського про прокурорську мафію, яка управляє пісочним бізнесом, на чолі із заступником прокурора Київської області Олександром Корнійцем і замначальника Головного слідчого управління ГПУ Володимиром Шапакіним.

Опанасенко спільно з очільником Главку «К» СБУ Трепаком організував операцію із затримання вимагачів. Саме 27-літній прокурор прийняв рішення провести обшук у приміщенні Головного слідчого управління ГПУ і за місцем проживання Шапакіна та Корнійця.

«В ході слідчих дій з’ясувалося, що Шапакін і Корнієць діяли безкарно, бо були друзями сім’ї і довіреними особами Генпрокурора Віктора Шокіна. Проте Сакварелідзе і Грицак отримали схвалення своїх дій безпосередньо від президента Порошенка. І ось фінал. Суд у справі «діамантових» прокурорів тільки почався. Начальника Главку «К» Трепака відсторонили від виконання обов’язків. Звільнився Касько. Сакварелідзе перевівся до Одеси. А всю групу, яка почала розслідування, звільняють із ГПУ. Всі рішення підписували вони, і вся відповідальність — на них. І перш за все — на процесуальному керівнику. Проти Опанасенка через розслідування у «діамантовій» справі відкрито дві справи за службові порушення».

На думку журналіста, у такий спосіб Шокін демонструє, що кожен, хто зробить замах на його інтереси, поплатиться і вилетить із роботи. 

«Звільнення під час судового процесу — це прямий тиск на його результат. Генпрокурор показує, що ті співробітники ГПУ, які підтримають обвинувачення проти Шапакіна і Корнійця, будуть вигнані також, як були вигнані ті, хто цю справу відкрив», — резюмує Бутусов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися