Православна церква зачислила до лику святих... письменника
Україна

Православна церква зачислила до лику святих... письменника

24 липня 2016, 17:57
0
0
Сподобалось?
0

Українська Православна Церква на засіданні Священного Синоду прийняла рішення про прославлення відомого українського письменника-полеміста, афонського подвижника преподобного Іоанна (Вишенського).

Як розповів керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), чин прославлення Іоанна (Вишенського) відбудеться 28 липня під час літургії на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Преподобний Іоанн (Вишенський) 40 років подвизався на Афоні і відомий всім нам за шкільною програмою як видатний письменник-апологет. Такі письменники, як Іван Франко, Пантелеймон Куліш дуже високо цінували його роботи і вважали одним з найвидатніших письменників-апологетів XVII століття. Збереглося 16 послань преподобного Іоанна (Вишенського), які він писав з Афону, підтримуючи своїх православних співвітчизників», - розповів митрополит Антоній.

Також керуючий справами УПЦ відзначив, що Іоанн (Вишенський) жив у важкий період для православних, які у той час перебували під владою католицької Речі Посполитої.

«Його послання були спрямовані на те, щоб зберегти чистоту віри і підтримати православних людей України. Ця канонізація дуже важлива саме в наш час, коли необхідно об'єднуватися і будувати своє майбутнє на основі тих духовних стимулів, які існують на генетичному рівні в українців», - зазначив митрополит Антоній.  Вшанування пам’яті преподобного Іоанна Святогорця (Вишенського) встановлено 29 липня за новим стилем.

Для довідки: афонський старець Іоанн (Вишенський) народився в місті Судова Вишня в Галичині (територія сучасної Львівської області). Точна дата його народження невідома, однак дослідники називають період між 1533 – 1550 рр. Старець був з місцевого шляхетського роду Вишенских і мав непогану початкову освіту.  На Святій Горі Афон Іоанн (Вишенський) подвизався в Русику – старовинному давньоруському монастирі святого Пантелеймона, і діючому при ньому скиті Ксилургу. У 1596 році на Афон старцю Іоанну пише лист патріарх Олександрійський свт. Мелетій I (Пигас, 1549-1601), який закликає його вступити в полеміку з уніатами. Відповіддю на звернення патріарха стали полемічні послання старця Іоанна, в яких він викриває єпископат і духовенство, яке відійшло від православ'я після подій Брестської унії. До наших днів збереглося 16 таких творів, які поклали початок полемічному напряму в українській літературі.

Після декількох років листування, близько 1604 року, Вишенський повертається в Україну. Тут він реформує низку галицько-волинських монастирів і переводить їх на афонський статут, з тим, щоб в умовах протистояння унії вони стали духовно-культурними центрами православ'я. Близько 1607 року Іоанн (Вишенський) повертається на Афон, де усамітнюється в печері преподобного Косьми Зографського.

Точна дата смерті Іоанна (Вишенського) не встановлена, але історики вважають, що старець відійшов до Господа в печерному затворі між 1620-1630-ми роками.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися