Юрій Віскунов про техогляд, перереєстрацію та «провал іспиту»
Україна

Юрій Віскунов про техогляд, перереєстрацію та «провал іспиту»

25 липня 2016, 09:00
0
0
Сподобалось?
0

Спілкуючись з виконуючим обов’язків керівника Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області Юрієм Віскуновим, ми отримали вичерпні відповіді на запитання, які виникли у зв`язку з нещодавніми пропозиціями щодо змін до законодавства. До того ж керівник відомства роз`яснив "темні сторони" нагальних тем, що турбують багатьох водіїв-автовласників, а також тих, хто лише планує отримати посвідчення водія.  

-  ЗМІ рясніють новинами про повернення обов`язкового технічного огляду автомобілів, наскільки правдивою є ця інформація?  

-  Всі публікації з цього приводу пов`язані з законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері автомобільного транспорту з метою приведення їх у відповідність з актами Європейського Союзу», наголошу на тому, що це законопроект, який зараз знаходиться лише на розгляді у комітеті Верховної Ради України, відповідно, дата його прийняття та вступу в силу невідома.

Пропонується повернути обов`язковість проходження техогляду раз на два роки практично для всіх транспортних засобів, крім :

  - новопридбаних авто, для яких техогляд проводитиметься через чотири роки після першої реєстрації;  

- транспортних засобів, які використовуються як таксі, автомобілі швидкої медичної допомоги, автобуси для перевезення школярів, які  проходитимуть техогляд через один рік після першої державної реєстрації. 

  Cтаном на сьогодні встановлено наступні правила проходження обов`язкового технічного контролю длятранспортних засобів:  

для легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, зі строком експлуатації більше двох років - кожні два роки;

для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них зі строком експлуатації більше двох років - кожні два роки;

для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та таксі незалежно від строку експлуатації - щороку;

для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації - двічі на рік.

- Одночасно поширюються розмови про суттєве ускладнення в процедурі встановлення газобалонного обладнання на авто. Що при цьому сьогодні потрібно змінювати в документації?

  - Такий ажіотаж також пов`язаний зі згаданим вище законопроектом, який у випадку набрання чинності суттєво ускладнить дану процедуру. На сьогодні встановлення газобалонних установок – це переобладнання транспортного засобу, а тому в подальшому необхідно звернутися до територіального сервісного центру МВС, щоб здійснити перереєстрацію, що важливо: протягом десяти діб після такого переобладнання.

Для цього власник подає:

– заяву встановленого зразку;

– акт прийому-передачі транспортного засобу;

– свідоцтво про погодження конструкції щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

– акт технічної експертизи (крім переобладнаних автобусів) або сертифікат відповідності;

– квитанцію про сплату за відповідні послуги.

Після цього Ви отримаєте нове свідоцтво про реєстрацію, у якому будуть відомості про газобалонне обладнання.  

- Пригадується, ще під час функціонування МРЕВ громадяни були змушені часто навідуватись до цих органів, чекаючи на отримання свідоцтв чи інших послуг, чи змінилась ситуація сьогодні?

Питання очікування поступово відходить у минуле, адже вже близько місяця кожен охочий може завітати на сайт Головного сервісного центру та переглянути пряму трансляцію з територіального сервісного центру МВС у місті Луцьку, щоб уникнути черг та таким чином заощадити час і отримати необхідні послуги в рази швидше.  

-  Стосовно послуг з видачі посвідчень водія: як відомо, щоб отримати дане посвідчення вперше, необхідно складати іспити, однак що саме перевіряється при цьому?

  -  Уточню: іспити також складаються при отриманні вищої категорії, тобто, якщо у Вас наявне посвідчення водія на право керування транспортними засобами категорії «В» і Ви хочете отримати право керування автомобілем категорії «С». Якщо при складанні теоретичного іспиту Ви підтверджуєте знання Правил дорожнього руху, то при практичному іспиті для визначення підготовленості особи до керування транспортним засобом враховується виконання нею переліку визначених законодавством дій, основні з яких розгін і переключання передач з нижчих на вищі і навпаки; розворот при обмеженій ширині проїжджої частини і рух заднім ходом; гальмування та зупинка транспортного засобу при різних швидкостях; маневрування на дорозі, що має дві і більше смуги для руху в одному напрямку; перестроювання з однієї смуги руху на іншу; належна реакція на сигнали, що подаються іншими учасниками дорожнього руху; плавність зрушення з місця після зупинки та інші. Для одержання позитивної оцінки, Ви не повинні допустити більше трьох різних або  двох однакових помилок. Якщо Ви відмовитесь виконати яку-небудь вправу іспиту або, на жаль, створите аварійну ситуацію, іспит не складете.  

-  Що роботи у випадку «провалу» іспиту?  

-  Ті, хто допустилися помилок, можуть повторно скласти іспит не менше, ніж через 5 днів після попереднього іспиту.   Однак, слід зауважити, якщо особи, які отримують посвідчення водія вперше, не складають іспит із навичок керування транспортними засобами втретє, до наступного іспиту допускаються тільки після проходження повного повторного курсу підготовки керування автомобілем.  

-  Наступне, здається, завжди актуальне питання: на що в першу чергу Ви радили б звернути увагу при купівлі автомобілів, які вже були у використанні?  

-  Передусім зазначу, остерігайтесь оформлення довіреності на право керування (володіння) транспортним засобом. Пам`ятайте, що при цьому власником залишається особа, у якої Ви купуєте авто. При бажанні Ви можете, не виходячи з дому, попередньо здійснити перевірку транспортного засобу на предмет його знаходження або ж відсутності у реєстрі транспортних засобів, що перебувають у розшуку шляхом подання відповідного запиту на веб-сайті МВС України. Це вбереже Вас від даремно витраченого часу на певне авто, адже при реєстрації або ж перереєстрації  працівники територіальних сервісних центрів МВС перевіряють кожне авто на предмет знаходження у всіх наявних базах транспортних засобів, в тому числі розшукуваних автомобілів, і у випадку виявлення відомостей про розшук авто, реєстраційна операція не проводиться, а натомість матеріали реєстрації передаються місцевому відділу поліції. Такі випадки не рідкість, для прикладу, нещодавно у територіальному сервісному центрі МВС, що в місті Луцьку, було виявлено авто марки ««MERCEDES-BENZ», що розшукувалось в базі «Інтерпол». Ми також завжди радимо при придбанні авто скористатися послугами експертів для того, щоб не отримати авто з сумнівним минулим, адже у сервісних центрах МВС у Волинській області постійно виявляються факти підроблення номерів агрегатів авто, при чому це стосується транспортних засобів найрізноманітніших марок: «Lexus», «VOLKSWAGEN», «MITSUBISHI», «ВАЗ» та інші, лише за останній місяць виявлено 4 такі підробки.

– Чи часто громадяни, які звертаються до сервісних центрів МВС з метою реєстрації, перереєстрації, висловлюють бажання пройти таке дослідження свого авто?

Перш за все поясню, що для звірки номерів складових частин авто з номерами, що зазначені в документах обов`язковим є огляд транспортного засобу при реєстраційних операціях (крім випадків реєстрації нових транспортних засобів, перереєстрації транспортних засобів у зв’язку із зміною найменування та адреси юридичних осіб, прізвища, імені чи по батькові, місця проживання фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, вибракування їх у цілому), при цьому за власним бажанням Ви можете замовити експертне дослідження для перевірки справжності ідентифікаційних номерів. Минулого місяця було здійснено 2215 оглядів транспортних засобів, з яких 1527 – експертні дослідження. Головне, щоб відвідувач залишався задоволеним в результаті звернення до сервісного центру МВС, тому ми пояснюємо не лише законодавчо визначену процедуру реєстрації, перереєстрації, а й, які є ризики, радимо, як їх оминути, як не потрапити на гачок шахраїв, і покладаємося на розсудливість і поміркованість власника.

Розмовляла Катерина ЛОЗИЦЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися