Порошенко закликав церкви визначитись з відношенням до подій на Донбасі й попросив допомоги у Вселенського патріарха
Україна

Порошенко закликав церкви визначитись з відношенням до подій на Донбасі й попросив допомоги у Вселенського патріарха

28 липня 2016, 13:13
0
0
Сподобалось?
0

Президент Петро Порошенко сьогодні взяв участь у заходах з нагоди хрещення Київської Русі-України. Він подякував українським церквам та організаціям за підтримку Збройних Сил України у війні, яку більше двох років тому Москва розв’язала проти «золотоверхого Києва». Натомість, натякаючи на УПЦ МП, зазначив, що необхідно всі речі називати своїми іменами.

«Категорично не сприймаю паліативні форми як-то абстрактний «збройний конфлікт» чи «збройне протистояння». Це оцінки з чужого, неукраїнського голосу. Те, що відбувається на Сході, називається «нашестям чужинців». Цьому українському словосполученню не складно знайти аналог і в церковнослов’янській мові», – наголосив Глава держави.

У святкових заходах взяв участь представник Вселенського патріарха, архієпископ Тельміський Іова. Користуючись нагодою Петро Порошеко через нього передав прохання до патріарха Варфоломія щодо визнання автокефалії українського православ’я.

Глава держави зазначив, що князь Володимир зробивши вибір на користь хрещення Русі запросив єпископів й священиків саме з Константинополя.

«Константинопольська Церква для нас була, є й буде Церквою-матір’ю, до якої ми, її чада, зверталися і будемо звертатися по допомогу, в тому числі у подоланні розділення, яке сьогодні болить православним українцям», – зазначив Глава держави.

«Перекажіть, владико, його Всесвятості, що православна церква в Україні потребує невідкладної уваги з боку Вселенського Константинопольського Престолу. Він – єдиний, хто спроможний допомогти православним України об’єднатися та врегулювати канонічний статус Української Церкви в структурі світового Православ’я», – додав Порошенко.

«Від Константинополя древня Київська Русь прийняла хрещення. І Константинопольська Церква назавжди залишається Матір’ю Київської Церкви, яка перебувала у прямому підпорядкуванні Константинопольському Патріархату до кінця XVII століття. Подібно до матері, яка завжди піклується про своїх дітей, Свята і Велика Христова Церква, Вселенський Патріархат не перестає цікавитися долею України та її народу, молитися проти війни та насильства і діяти для відновлення миру, проти розділення і розколів, не перестає працювати для відродження єдності церковного тіла», – наголосив представник Вселенського Патріарха.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися