Як придбати авто з Європи за новим законом про зниження акцизів
Україна

Як придбати авто з Європи за новим законом про зниження акцизів

29 липня 2016, 12:33
0
0
Сподобалось?
0

З 1 серпня набере сили закон про зниження акцизів на ввезені з-за кордону авто, які були в користуванні. Що потрібно знати про нововведення, щоб придбати бажаний автомобіль?

У липні Петро Порошенко підписав закон, якого багато років чекали українські автолюбителі. Він, хай і на короткий термін, але відкрив реальну можливість недорого придбати практично нову і якісну машину з Європи, адже в десятки разів знижується акциз на транспортні засоби під час їх розмитнення. Наприклад, якщо раніше під час оформлення автомобіля з Європи з об’ємом двигуна 1,2 літра потрібно було заплатити близько 1600 євро, то тепер акциз становитиме всього 75 євро. Отже, маючи як мінімум п’ять-шість тисяч євро, можна стати власником непоганої європейської малолітражки не «старше» шести років (під закон про зниження акцизів в Україні не підпадатимуть автомобілі, вироблені до 1 січня 2010 року).
Підписуючи новий закон, Порошенко зробив акцент на додаткових змінах до тексту документа, аби максимально нівелювати можливості перекупників заробити на податковій «амністії» для автолюбителів.
Так, Президент цілком логічно пропонував, що майбутній автовласник обов’язково має самостійно ввезти авто в Україну, реєструючи його на себе. Причому скористатися пільговим акцизом кожен українець міг би лише один раз протягом дії нового закону. Крім того, перепродувати ввезене авто, відповідно до ініціатив глави держави, можна було б тільки із 1 січня 2019 року, коли закон про знижені акцизи втратить дію. У разі порушення терміну власник авто повинен сплатити повну суму акцизних платежів.
Проте народні депутати, серед яких є свої гравці з різних протиборчих сегментів автомобільного ринку, до розгляду відповідного законопроекту № 4905 до літніх канікул так і не приступили. Тож певний час, до прийняття змін, свої вигоди матимуть і перекупники.
Згідно з наразі чинною редакцією, автолюбитель зможе ввозити за зниженими акцизами щороку по одному авто. Відповідно, поки що буде дозволено й перепродаж пільгових автомобілів через 365 днів після ввезення (у разі дострокового перепродажу в держбюджет потрібно буде перерахувати зекономлені платежі).
Є уже кілька варіантів розвитку ситуації на ринку ввезення вживаних авто з Європи, причому вони не надто суттєво зміняться й після нововведень від Президента.
Найдешевшим варіантом таки буде самостійна поїздка по авто в ЄС, яка має розпочатися з отримання візи. Покупець повинен мати певний рівень знання іноземних мов і бути спроможним самотужки вибрати нормальне авто, щоб не витратити гроші на гарно замаскований мотлох. Імовірно, у Польщі біля кордону з Україною створюватимуться авторинки, призначені саме для українців. Це буде зручно, оскільки не доведеться мотатися Європою.
Є над чим задуматися й турагентствам, які, залучивши фахівців, цілком можуть організувати автомобільні тури до ЄС.
Звичайно ж, за будь-яких обставин не залишаться без заробітків і рядові «гонщики». За певну плату в кілька сотень євро вони пропонуватимуть послуги з пошуку авто і доставку його до кордону, де у нього вже пересідатиме щасливий власник.
Нагадаємо, що зниження акцизів буде тимчасовим і діятиме до 31 грудня 2018 року. Але тут уже слід врахувати, що з 1 січня 2018-го в Україні має бути введений стандарт Євро-6, що забороняє імпорт авто віком старше трьох-чотирьох років стандарту Євро-5.
Отже, ті, хто має потрібну суму на нове авто і хоче його придбати, реально матимуть трохи більше року на омріяну покупку. Бо машини зі стандартом Євро-6 коштуватимуть уже значно дорожче. Та хай там як, але навіть така акцизна «амністія» дасть змогу хоч трохи покращити автопарк українців, адже середній вік транспортних засобів в Україні один з найстаріших у Європі – 18,5 року.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися