Людству загрожує смертельна небезпека — бактерії все менше бояться антибіотиків
Україна

Людству загрожує смертельна небезпека — бактерії все менше бояться антибіотиків

28 вересня 2016, 16:25
0
0
Сподобалось?
0

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає, що в найближчі десятиліття людство може втрачати по 10 мільйонів населення щорічно через звикання збудників інфекційних захворювань до антибіотиків. Вже зараз фахівці фіксують в деяких країнах захворювання, які раніше були виліковні, а тепер не піддаються ніяким лікарським препаратам. Про цю проблему наприкінці вересня говорили навіть у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку під час загальнополітичної дискусії в Генеральній Асамблеї. Відзначимо, що ця проблема існує не десь там далеко, а й в Україні. У кожному регіоні лабораторні центри щороку фіксують сотні нових стійких культур.

Багато бактерій, грибків, віруси і паразити стали здатні витримувати атаку протимікробних препаратів, в тому числі антибіотиків, протитуберкульозних та протималярійних засобів. В результати стандартні методи лікування втрачають свою ефективність, а ризик швидкого поширення інфекцій підвищується.

Помічник гендиректора ВООЗ Кейдзі Фукуда зазначив, що в найближчі десятиліття ситуація буде тільки погіршуватися: «У деяких країнах вже є інфекції, які абсолютно не піддаються лікуванню. Наприклад, якщо людина захворіла гонореєю, вже не має значення, що він буде робити, його неможливо вилікувати. Вже просто не існує таких медичних препаратів ».

Фахівці стурбовані майбутнім людства. Адже звичні на сьогоднішній день інфекційні захворювання, на зразок туберкульозу, пневмонії або сифілісу, без лікування можуть в короткі терміни досягти розмахів епідемії. В даний час пандемія будь-якої хвороби спочатку характеризується її різким поширенням, а потім масштаби лиха знижуються. Але при стійкості до антибіотиків епідемія буде продовжувати рости, поки не знищить все живе на своєму шляху.

За оцінками ВООЗ, до 2050 року число жертв тих захворювань, які стануть невиліковні, перевищить число померлих від раку.

Поширенню стійких бактерій в основному сприяє неадекватне застосування антибіотиків у медицині. Це пов’язано як нераціональною антибіотикотерапією, яку призначають лікарі, так і з самолікуванням пацієнтів.

Пришвидшує розвиток проблемного явища широке застосування антибіотиків у сільському господарстві. У тваринництві їх використовують для стимулювання росту. Також антибіотиками із допомогою авіації обробляють поля. Подальше їх поширення відбувається як серед обслуговуючого персоналу, так і через харчовий ланцюг.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися