У Гаазі оприлюднили висновки слідства щодо збитого над Донбасом «Боїнга» — версія з російським «Буком» знайшла повне підтвердження
Україна

У Гаазі оприлюднили висновки слідства щодо збитого над Донбасом «Боїнга» — версія з російським «Буком» знайшла повне підтвердження

29 вересня 2016, 11:41
0
0
Сподобалось?
0

Минуло уже понад два роки з моменту трагедії у небі над окупованим Донбасом. 17 липня 2014 року російський ПЗРК «Бук» з території контрольованої бойовиками збив пасажирський авіалайнер «Боїнг» «Малайзійських авіаліній». Версія про російський слід виникла практично у той же день, проте ґрунтовні висновки міжнародна слідча комісія змогла оприлюднити тільки тепер.

У Гаазі відбулася прес-конференція міжнародних слідчих, на яких оприлюднили офіційні результати розслідування авіакатастрофи. Тепер про російський слід офіційно говоритимуть у міжнародному правовому полі.

Як пише «Українська правда», голова департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен зазначив: «Висновки наступні: 17 липня рейс MH17 був збитий ракетою з ПЗРК «Бук» з поля у Первомайському, і система була привезена з території Російської Федерації, а потім повернулася на територію Росії».

Слідство у своїх висновках спирається на записи перехоплених телефонних розмов бойовиків Донбасу, записи у соцмережах, оприлюднені свідками знімки та відеозаписи, аналіз решток літака, а також дослідні експерименти (реконструкції) й висновки експертів.

Декілька перехоплених розмов увімкнули на прес-конференції.

У Первомайську свідки бачили обгорілу землю площею 30 на 30 м. Є фотографії від 16 й 25 липня 2014 року: свідки зробили знімки обгорілого грунту, на фото також видно сліди гусениць.

За словами Пауліссена, свідки чули звуки залпу й бачили, як падає літак На фото видно «димовий слід».

Назад, як припускає слідство, «Бук» перевозили вночі після катастрофи. Слідство вважає, що ПЗРК сам доїхав до Сніжного, а потім, пізно ввечері 17 липня, його на вантажівці повезли до Красного Луча, а потім до Луганська. Відомо, що трейлер «Вольво» з «Буком» рухався до російського кордону, а потім перетнув його.

У записі перехопленої розмови, яка відбулася 18 липня 2014 року рано вранці, один зі співрозмовників каже: «Машина уже давно в Росії знаходиться…».

Пауліссен додав, що висновки слідства підтверджують команди, які працювали в США та в Європейській космічній агенції.

Висновок американців такий: літак MH17 був збитий ракетою «земля-повітря» за 6 кілометрів на південь від Сніжного – і це не суперечить версії про запуск із Первомайська.

Відзначимо, що реакція Росії на висновки слідства не змінилася навіть попри наявні аргументи. Кремль безапеляційно відкидає звинувачення. У міноборони РФ відрапортували – жоден російський комплекс «Бук» українського кордону не перетинав. МЗС РФ вустами речниці назвав висновки міжнародних експертів непрофесійними і політично вмотивованими, а у Держдумі кажуть, що таким чином США помстилося за «сильну» позицію Росії у Сирії. Іншого, правда, від наших північних сусідів ніхто і не чекав. Але ціну заявам з Москви у світі уже ніби знають усі. Головне питання, чи зможе міжнародна спільнота знайти спосіб притягнути російську владу до відповідальності за цей військовий злочин та за інші військові злочини, які вона чинить в Україні. Досі дієвого механізму ніхто так і не придумав.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися