Холодна зима — чиясь умисна вигадка?
Україна

Холодна зима — чиясь умисна вигадка?

25 листопада 2016, 11:08
0
1
Сподобалось?
1

Минулого тижня в Інтернеті на окремих ресурсах почала активно розкручуватись інформація про те, що на українців очікує дуже люта зима. Мовляв, вона буде найхолоднішою за останніх 32, 100, а то й 120 років! Цю інформацію підхопили пізніше й серйозніші ЗМІ.

Так, з посиланням на народного синоптика з Луганська Леоніда Горбаня, який нині живе під Києвом, розповідалося, що дуже холодно в Україні буде із січня по лютий, тобто усі три місяці, й навіть у березні.

«Такі люті холоди – до мінус 30 градусів – бувають раз у 32 роки, досить згадати зими 1985, 1953 і 1921 років, – каже Горбань. – Період з перших чисел грудня і по 27 березня – це практично суцільні морози зі зниженням нічної температури часом до мінус 28-32 градусів. Тобто березень фактично буде зимовим місяцем. Відлиг очікується дуже мало. Що стосується снігу, то випадатиме в середньому до 35 мм опадів на місяць. У перерахунку на сухий сніг це приблизно 30-35 см». Тобто, за прогнозами Горбаня, за зиму Україну накриє майже метровим шаром снігу! Очевидно, що, наприклад, у Карпатах і на Поліссі його випаде більше, а в південних регіонах – менше.

У своїх публікаціях ресурси посилалися й на офіційного, дуже шанованого в Україні синоптика професора Вазіру Мартазінову, яка очолює відділ кліматичних досліджень і довгострокового прогнозу погоди Українського гідрометеорологічного НДІ. Їй приписали твердження, що, мовляв, з 2005 року припинилося глобальне потепління і настала стабілізація температури на планеті, тому зими стають трохи холоднішими. До того ж на погоду впливають і інші фактори. Крім глобального потепління, це, наприклад, циклічне, з періодом у 100 років, переміщення холодних арктичних мас із заходу на схід і назад. Зараз почався їх рух зі сходу на захід, а отже, в Україні можна очікувати плавного повернення до холодних зим, які були в 1950-1960 роках.

Ми зверталися до офіційних синоптиків, щоб спростувати або підкріпити аргументами всі ці твердження. Так, головний «прогнозист» Київського гідрометцентру Людмила Савченко дуже здивована такою інформацією і каже, що навіть не має бажання її коментувати, бо будь-яких передумов для холодної зими в Україні немає. Вдалося нам поспілкуватися й з Вазірою Мартазіновою. Вазіра Файзулівна теж здивувалась, як журналісти трактували її слова. Як зазначила професор, глобальне потепління не припинилось, а дещо пригальмувало. Проте це не свідчить про поступове похолодання на планеті. Погода взимку 2016-2017 років, на думку авторитетного синоптика, буде нестійкою. Слід очікувати короткострокових періодів із сильними холодами, які триватимуть по кілька днів.

Тепер лишається лише здогадуватися, для чого хтось на фоні істерії про високі комунальні платежі, непосильні для пенсіонерів (останні, до речі, майже стопроцентно отримують субсидії та сплачують за «комуналку» інколи навіть менше, ніж до її подорожчання), нагнітає тему про дуже холодну зиму. Дослідження першоджерел цієї інформації приводить або до ресурсів з несерйозною репутацією, або до ЗМІ з російським слідом.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися