«Нікуди крім України я не хочу» — жителька Мар’їнки після обстрілів бойовиків. ВІДЕО
Україна

«Нікуди крім України я не хочу» — жителька Мар’їнки після обстрілів бойовиків. ВІДЕО

30 листопада 2016, 16:18
0
2
Сподобалось?
2

Бойовики окупованих територій на Донбасі продовжують обстрілювати мирне населення на підконтрольній Україні території. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповіли бійці, які тримають оборону в Мар'їнці.

У ніч на 15 листопада масовані обстріли Мар'їнки завдали великих збитків місцевому населенню.

Подвір'я Катерини, яка мешкає у приватному секторі, чи не найбільше постраждало під час боїв у листопаді. Зруйнований гараж, кухня, баня та пошкоджений будинок. Під завалами стоїть розбитий ВАЗ.

"Усе життя будували, з чоловіком копійка до копійки складали - і все в один момент знищили", - схлипує пенсіонерка. Виходить на подвір'я в синій куртці та червоній шапці.

"За роки війни 4 снаряди прилетіли в моє подвір'я. За перший раз зруйнували гараж і пристройку. Вдруге - коли вранці з хати виходила. Навіть не знаю, як жива лишилась. Тільки оглухла".

Будинок Катерини терористи обстріляли артснарядами 122-го калібру. Живе сама. Чоловік помер 20 років років тому від ускладнень після роботи на шахті. Син живе теж у Мар'їнці.

"Останній раз як стріляли, лежала в хаті. Зі стелі падали великі брили глини, я подушку на голову натягнула. Не знаю, як жива лишилась. Вціліла лише маленька хата, в якій живу, але погано топиться", - каже господиня.

Стосунки з українськими солдатами, за її словами, складаються добре. Але просить допомоги винести рештки будівель з подвір'я.

"Наші солдати часто приходять, балакаємо добре, допомогу запропонують, продукти дадуть. Але скільки мені одній треба?"

Під час розмови чути вибухи в районі териконів на відстані кількох кілометрів. Дім жінки знаходиться на лінії зіткнення.

"Що вони собі думають ті сєпаратисти і чого вони хочуть, я не знаю. Я прожила в Україні все життя і люблю її. Нікуди звідси не поїду. На днях міський голова (Олександр Тесля. - Gazeta.ua) збирав людей і сказав, що нікого і нікуди поки що не переселятимуть. Ті люди, які тут живуть останні два роки, вже не витримують, нерви здають. Б'ють мінами і б'ють".

В обстріл українськими силами мирного населення не вірить.

"Ну, яка Україна обстрілює, люди, ну подивіться в ту сторону. Б'ють з Олександрівки. Один за одним. Тут же неподалік українські позиції, але неможливо з них обстріляти наш двір. Ну, не вірю я. По-моєму, люди вже не зовсім дурні і розбираються, хто звідки стріляє".

Розмову перебиває телефонний дзвінок. Катерина витягає з кишені куртки старенький Samsung. "Катя, привіт" - чути у слухавці. Просить передзвонити через 15 хвилин. Дзвонила подруга.

"Приїздили представники з канадської благодійної організації "Адра". Дивились результати руйнувань, склали акти. Обіцяли дах перекрити і стінку зробити. Місцева влада обіцяла вугілля привезти і допомогти з ремонтом будинку, а пристройки та інші будівлі ніхто ремонтувати не буде. Ніхто з чиновників не приїжджає. Хоч би людей прислали увесь цей розбитий хлам прибрати. Син сам не в змозі справитись, бо на роботі, а приїздить пізно ввечері. Вчора пробував пічку відремонтувати, а не працює. Вибачте, я в туалет не можу сходити, бо розбитий".

"Я не вірю в те, що все це швидко закінчиться. І нікому ми не потрібні. Треба домовлятися - заради цих людей. Не домовляться - почнуться страшні речі. Людей вбиватимуть щодня. Ми прожили на Донбасі все життя. Ми його любимо. Прийшли, захватили, шахту розбили, роботи немає. Вугілля втратили. Пільги скасували, субсидії не маю. Як жити?" - каже жінка.

За даними прес-центру штабу АТО, крім обстрілів з артилерії та стрілкової зброї, по Мар'їнці працюють снайпери бойовиків.

https://www.youtube.com/watch?v=vG-vyamDooI 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися