Журналісти викрили фейк роспропаганди щодо прихильників ІДІЛу в «Азові»
Україна

Журналісти викрили фейк роспропаганди щодо прихильників ІДІЛу в «Азові»

5 грудня 2016, 19:00
0
0
Сподобалось?
0

Журналісти «Російської служби Бі-бі-сі» викрили зняті бойовиками «ДНР» «докази» того, що у підрозділі «Азов» воюють терористи ІДІЛ. Фейк подавався як здобуток хакерів з «Кіберберкута», а знімальним майданчиком послужила «Ізоляція», у минулому – завод і найбільший культурний центр Донецька, нині – трудовий табір «міністерства держбезпеки «ДНР», пише «Українська правда» з посиланням на Бі-бі-сі.

Фото і відео вистави з’явилися 3 січня 2016 року у одній зі сторінок хакерської групи «Кіберберкут» у соцмережі «ВКонтакте». У пості йшлося про те, що хакери отримали доступ до смартфону одного з бійців «Азова», де і виявили матеріали. На відео четверо чоловіків в «постмодерністському» обмундируванні: чорно-зелений камуфляж британської армії на одному з них поєднувався з головним убором з символікою ІДІЛ. Двоє інших носили хустки-арафатки, доречні, швидше, в пустелі, і нашивки українського спецпідрозділу «Азов».

Останній був схожий на ніндзя – у масці з написом арабською «Немає бога, крім Аллаха, і Мухаммед пророк його» й чорному китайському тактичному костюмі 91G09.

Вони вивантажили з машини зброю, в основному вироблену в країнах Євросоюзу, провіант, спорядження і кальян, куріння якого строго заборонено у реальних, а не «ряджених» ісламських фундаменталістів.

«Ряджені» обладнали «позицію» в одному з довколишніх цехів; немов на виставці, оточили себе зброєю, прапорами ІДІЛ і «Азова» й почали фотографуватися, прикриваючи обличчя хустками. Вистава продовжилася в сусідніх будівлях під вигуки «Аллаху акбар!» і постріли в бік приватного сектора та терикону.

Бі-бі-сі вдалося знайти місце зйомки за допомогою географічного сервісу Wikimapia. Ним виявився фонд «Ізоляція» у Донецьку. На прохання журналістів, співробітники фонду вивчили фейк і також прийшли до висновку, що зйомка зроблена саме тут.

Так, всі 18 фотографій і два відеоролика зроблені в цеху, що раніше належав компанії «Прима». Там вироблялися пінополістирольні плити, залишки яких видно на задньому плані постановочних фото.

Багато російських інтернет-ЗМІ, наприклад, «Вести.Ru», «Ридус», «Ислам сегодня», включили фейк в свої новинні стрічки. Телеканали «Звезда» і ТВЦ показали фейк в ефірі. Російське агентство Sputnik, що працює на іноземних мовах, кілька разів ілюструвало фальшивим знімком статті про ІДІЛ.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися