Чи станеться кінець світу 2016 році?
Україна

Чи станеться кінець світу 2016 році?

13 грудня 2016, 08:35
0
0
Сподобалось?
0

Пророцтва про кінець світу цікавлять людство з найдавніших часів. Віщуни намагаються передбачити той страшний день, називаючи все нові й нові дати. На сьогодні відомі десятки прогнозів, що вже не збулись. А попереду ще є цілий їх список, який уже охрестили «Розкладом апокаліпсисів». До речі, один з кінців світу пророкували й на рік, що закінчується, – 2016-й.

Суду Божого бояться з дня смерті Христа

Релігійна література багато розповідає про суд Божий, що має відбутися на землі. Адже Господь уже карав людей за гріховність. Він спопелив міста Содом і Гоморру й навів потоп на людство, зберігши Ноя, проповідника праведності. Кожен християнин знає, що настане час і Господь зійде на землю судити живих і мертвих. Але коли відбудеться той суд Божий?

«Про день той чи годину не знає ніхто: ні ангели небесні, ні Син, а тільки Батько», – йдеться у Євангелії від Матвія. Але люди постійно намагаються розгадати таємницю. Згідно з різними трактуваннями Біблії та Священних переказів пророків, називалися різні роки. Апокаліпсису в християнському світі боялися вже 33-го, коли помер Христос. Потім – 666-го, бо це число вважається «знаком сатани». Перепало переживань людству і в 999-му (дев’ятки розглядали як перевернуті шістки), на початку тисячоліть – у 1000-му та 2000-му… Дат загибелі світу називається стільки, що мало не кожні кілька століть (а що ближче до нашого часу, то й навіть кожні кілька десятиліть!) небесні сили мають знищити цивілізацію.

Сотні сектантів вчинили самоспалення

Один з найбільш відомих прогнозів, до яких дослухалися тисячі людей, належить американському фермеру Вільямові Міллеру. Він у 30-річному віці взявся глибоко вивчати релігійну літературу й невдовзі оголосив, що обрахував дату Апока­ліпсису, виходячи з відомостей, які містяться у старозавітній книзі пророка Даниїла. Це мало статися 3 квітня 1843 року. Люди, яким проповідував Міллер, зі страхом чекали останнього дня, коли диявол царюватиме на землі. Але у згаданий час нічого не сталося. Тоді Міллер переніс дату «ікс» на 7 липня. Потім – на 21 березня наступного року, 22 жовтня… Щоразу його послідовники збиралися на вершинах пагорбів й чекали на друге пришестя Христа. Коли і вчетверте прогноз проповідника зазнав краху, сам Міллер впав у страшну депресію.

1 листопада 1900 року світ сколихнула новина: в Російській імперії вчинило самоспалення кількасот релігійних фанатиків! Вони були членами секти «Червона смерть», що базувалася неподалік Архангельська. Її члени вважали, що кінець світу близький через секс, тому засуджували будь-які статеві стосунки, навіть у шлюбі. Тоді поширилися чутки, що сектанти душать червоною подушкою «грішників»… Свій «судний день» вони призначили на 1 листопада 1900 року. Зібравшись (а кількість сектантів перевищила 860 осіб), фанатики вирішили довести Богу чистоту своїх помислів. І хоч царська влада, дізнавшись про масовий акт самоспалення, направила туди війська, запобігти цьому не змогла.

Випаровування Землі та ядерний Апокаліпсис

21 вересня 1945-го мало статися «випарування Землі». Таке пророцтво зробив американський священик Чарльз Лонг. Він назвав не лише день, а й час із точністю до хвилини – 5:33 ранку. Згідно з його уявленнями, мав статися вибух на кшталт атомної бомби, який випарує Землю, а людство перетворить на ектоплазму. В очікуванні смерті його послідовники помирилися з ближніми, розплатилися з боргами й відмовилися від їжі за тиждень до «фатальної» дати. А коли так нічого й не сталося, відвернулися від свого «пророка».

14 липня 1960 року вже за твердженням італійця Еліо Бланко мала статися глобальна катастрофа через вибух суперсекретної бомби. Він навіть збудував свій «Ковчег» (п’ятнадцятикімнатний притулок для себе та послідовників) на горі Монблан.

Осінь 1998 року – Землю мали знищити смертоносні промені зірки Альфа Центавра. Такий кінець світу «вирахували» представники російського «Руху духовної творчості «Живе християнство».

У 2000-му люди у різних куточках світу буквально втрачали здоровий глузд в очікуванні Апокаліпсису на зламі тисячоліть. Навіть квартири продавали. Але й тоді нічого не сталося.

Календар Майя

Та усі ми пам’ятаємо грудень 2012-го. Тоді говорили про знищення людства згідно з календарем Майя. Зимовим сонцестоянням мало закінчитися життя на Землі. Прогноз підхопили астрологи й заговорили про порушення всіх космічних циклів після сонячного затемнення 12 грудня 2012-го. Лякали ним, що у поєднанні з парадом планет і подальшим проходженням диска Сонця через площину нашої Галактики має статися зміщення полюсів й всесвітня повінь, пережити яку зможе лише 0,5% населення планети…

Але обіцяний 21 грудня 2012-го кінець світу так і не настав. Дехто зітхнув з полегшенням, а дехто вкотре розчарувався. Тоді стали поширювати думку, що «людство неправильно інтерпретує пророцтва». Мовляв, ішлось у календарі Майя не про кінець світу, а про початок нової епохи…

У «Списку апокаліпсисів» значиться і нинішній, 2016 рік. Проте він уже добігає кінця й навряд чи принесе якісь глобальні зміни для нашої планети. Чергові прогнози кінця світу припадають на час між 2020 і 2037 роками (за Джином Дікосоном), 2242-й, коли «закінчиться епоха Сонця», 3797-й – за пророцтвом Нострадамуса, що збереглось у «Листі синові Цезарю».

­Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися