Мораторій на вивезення лісу кругляка приніс у бюджет України 2 мільярди гривень
Україна

Мораторій на вивезення лісу кругляка приніс у бюджет України 2 мільярди гривень

26 грудня 2016, 17:24
0
0
Сподобалось?
0

Лідер Радикальної партії та один з головних ідеологів мораторію на експорт лісу-кругляка Олег Ляшко інформує про позитивні зрушення в галузі та хижацькі спроби уряду здати національні інтереси.

Збережемо ліс – захистимо Україну!

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком 24.10.2016 р. у Брюсселі заявив: «Я був радий тому, що український президент висловив намір зняти заборону на експорт деревини. Це була наша умова. Як я розумію, це буде зроблено протягом наступних декількох тижнів, що дасть нам можливість надати наступний транш на 600 млн євро макрофінансової допомоги з нашого боку». Президент Порошенко нічого йому не заперечив публічно, вкотре знехтувавши стратегічним національним інтересом та принизивши українців.
Саме ці жалюгідні 600 млн євро влада намагається виторгувати у закордонних «благодійників», нехтуючи українською екологією, робочими місцями та інвестиціями, всупереч інтересам суспільства та виробників у сфері деревообробки, меблевої та паперової промисловості, які лише за дев’ять місяців 2016 року принесли в бюджет понад 2 млрд грн податкових надходжень.
Нагадаю, що мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка), завдяки зусиллям Радикальної партії, був підтриманий українським парламентом та набрав чинності 01.11.2015 р. щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт необробленої сосни набере сили 1 січня 2017 року.
Радикальна партія постійно «тримає руку на пульсі» економіки та готова в черговий раз прозвітувати про результати дії мораторію. Я разом зі своїм заступником з економічної політики Віктором Галасюком направив відповідне звернення до Державної фіскальної служби. Отримані офіційні дані свідчать про суттєву вигоду від мораторію для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та вітчизняної економіки в цілому, незважаючи на поки що дуже короткий термін його дії – близько року.

Деревообробка та меблева промисловість продовжує стрімке зростання на фоні стагнації промисловості

Обсяг реалізації промислової продукції за дев’ять місяців 2016-го в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року в доларах США скоротився на -4%. В той же час деревообробна промисловість продемонструвала приріст +16%, а меблева +15%. Паперова галузь за цей час зросла також на +5%.
Тобто деревообробна, меблева та паперова промисловість з уведенням мораторію почали зростати, незважаючи на «просідання» промисловості в цілому.

Податкові надходження від галузі до держбюджету збільшилися на 17 відсотків

Суми податків, сплачених до бюджету підприємствами деревообробної, паперової та меблевої галузей за дев’ять місяців 2016 року (під час дії мораторію) у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторію не було) у доларах США зросли на +17%.
Тобто бюджет теж суттєво виграв від мораторію навіть менш ніж за рік його дії. І ці кошти можуть бути спрямовані на зарплати, пенсії, освіту, медицину, оборону!

Через бездіяльність уряду зросла контрабанда деревини

В той час як за дев’ять місяців 2016 року експорт лісу-кругляка скоротився на 600 тис. тонн, на 200 тис. тонн дивним чином зріс експорт дров. Це демонструє ймовірний масштаб контрабанди лісу-кругляка.
У мене просте запитання до уряду – може, краще замість марних спроб відміни мораторію ви знайдете час, щоб навести лад на митниці, ДФС та розібратися зі своєю кадровою політикою? Може, замість того, щоб знов і знов жебракувати по світу, ви почнете поважати виробника, інвестора, платника податків в Україні?
Український уряд замість того, щоб «зливати» інтереси промисловості, нищити довіру інвесторів та екологічну перспективу країни за кількасот мільйонів євро закордонного кредиту, повинен, виходячи з національних інтересів країни:
1. Забути про спроби відмінити мораторій на експорт лісу-кругляка та фахово аргументувати позицію України міжнародним партнерам.
2. Виконати свої прямі посадові обов’язки та перекрити контрабанду на митниці.
3. Провести лібералізацію внутрішнього ринку деревини та ліквідувати корупційні схеми у лісовій галузі.
Перспектива росту вітчизняних деревообробної, паперової та меблевої галузей колосальна – в десять разів більше випущеної продукції та отриманої валютної виручки від експорту, збільшення в рази податкових надходжень до бюджету та десятки тисяч нових робочих місць. Але для цього уряд повинен не саботувати проукраїнські ініціативи парламенту, які покликані забезпечити достойне життя громадян України, а всіляко підтримувати і плекати паростки економічного розвитку, «вигризаючи зубами» національний інтерес на міжнародній арені. Саме такою повинна бути проукраїнська свідома та цілеспрямована державна політика, саме такою є політика Радикальної партії – політика економічного націоналізму!
Олег ЛЯШКО,
лідер Радикальної партії


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися