Малює акварелі на зернятах яблук та груш
Україна

Малює акварелі на зернятах яблук та груш

27 грудня 2016, 11:09
0
0
Сподобалось?
0

Харків’янин Микола Сядристий хоч і не шульга, але підкував блоху та зробив ще величезну кількість неймовірних витворів мистецтва. Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового поняття – «мікромініатюра», якого раніше не було ні в енциклопедіях, ні у словниках.

Створює мікромініатюри вітчизняний митець понад 40 років. За цей час його вправність зросла настільки, що розум відмовляється вірити очам. Приміром, найменший у світі «Кобзар» легко поміщається у звичайній букві. При цьому тут 12 сторінок з малюнками.

Звичайний папір для такої справи не годився – підходили тільки найтонша синтетична плівка і пелюстки безсмертника. А гортати її треба навіть не голкою, а… загостреною волосиною.

З-під його рук з’являлись акварельні портрети на зернятках груші та яблука. Барельєф оперної співачки Крушельницької – на кісточці вишні. А як можна помістити троянду у волосину?

Як зізнається сам майстер, найважче було на початках його діяльності – через брак необхідних інструментів. До прикладу, таких, якими можна було би просвердлити волос, а потім відполірувати його. Чи держака, яким можливо затиснути деталь завбільшки з тисячну долю міліметра.

До прикладу, як у мікромініатюрному замку. Щоб зрозуміти його масштаб, можна уявити 1 кубічний міліметр, так от, таких замків у ньому вміститься 50 тисяч.

Робота настільки філігранна, що кожен рух доводилося виконувати, затамувавши подих, а то й навіть між ударами серця.

Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Його роботи є в Музеї мікромініатюр у Князівстві Андорра.

Найбільша ж колекція зберігається в Україні, на території Києво-Печерської лаври. І хоча здається, що людей у 21-му столітті вже нічим не здивувати, відгуки туристів свідчать про протилежне.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися