Чому весь світ святкує Різдво 25 грудня, а ми — 7 січня?
Україна

Чому весь світ святкує Різдво 25 грудня, а ми — 7 січня?

7 січня 2017, 08:06
3
2
Сподобалось?
2

Різдво – одне з найбільших християнських свят. Але багато людей не розуміє, чому одні церкви відзначають його 25 грудня, інші – 7 січня. Причина – у календарях. Ми вирішили розповісти про це детально.  

Як відомо, перед теперішнім, григорі­анським календарем, за яким ми живемо нині, світ жив за юліанським календарем. Він був запроваджений з 1 січня 45 р. до н. е. Юлієм Цезарем. Під час дії цієї системи літочислення у 325 році відбувся перший Нікейський собор, який постановив відзначати Різдво Христове кожен рік того ж самого дня – 25 грудня, в день сонцестояння. З плином літ люди помітили, що юліанський календар не зовсім відповідає правильному численню часу: за півтора тисячоліття він почав «відставати» на десять днів. Це й стало причиною введення Папою Римським Григорієм XIII григоріанського календаря. Таким чином, одразу ж після 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня. Цього дня в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Речі Посполитій (зокрема, й на території України) було запроваджено григоріанський календар – як у церковному, так і в світському житті.

Православні церкви на це спочатку не пристали: календар же бо вводив Папа Рим­ський. Таким чином, одні країни стали жити за юліанським, інші – за григоріанським календарем. Навіть Петро І не зміг переконати патріарха перейти на нього.

У Росії григоріанське літочислення впровадила вже радян­ська влада: згідно з декретом Раднаркому, після 31 січня 1918 року йшло одразу 14 лютого. Російська православна церква цього не прийняла, тож і далі послуговується юліанським календарем. Тому в усіх пострадян­ських країнах спочатку православні відзначають Новий рік відповідно до того календаря, за яким живемо, потім Різдво – за уже недіючим юліанським, після чого настає не зрозуміле нікому, крім нас, свято Старий Новий рік.  

До речі, у більшості православних церков абсурдність ситуації побачили майже століття тому. І після проведення Всеправославного конгресу в 1923 році в Стамбулі під проводом тодішнього Вселенського патріарха 75% помісних православних церков стали святкувати Різдво 25 грудня. Серед них є такі історично впливові, як Елладська та Константинопольська. Крім Української православної церкви, нині лише Російська, Сербська, Єрусалимська та Грузинська православні церкви дотримуються старого, юліанського календаря.

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Православний
    Православний

    Абсурдом є єзуїтські спроби перенести прадавнє православне Різдво! Чому? А ви знаєте, що таке Різдво? Яка його тисячолітня (десятки тисяч років!) астрономічна основа? Ви знаєте, що таке є Коляди і яка їх роль у нашому житті? Що є заповіти Творця і православний світогляд? Що таке Різдвяно-Колядний цикл? То чому слухаємо блуд про римські календарі? Читайте статтю - "Чи треба православним святкувати Різдво 25 грудня?" - https://vremya.eu/stati/obrazovanie-i-nauka/lukavii-blud-abo-chi-treba-pravoslavnim-.html

    10 січня 2019, 15:06
    Відповісти
  • Мирон
    Мирон

    Ще раз про єзуїтські виверти... Чому дата 25 грудня недопустима для православних? Чому православні мають святкувати Різдво саме 7 січня? Що є сакральна основа давнього православного Різдва якої немає у католиків? Стаття "Коляда та Різдво – сакральна основа Православного календаря!" -  https://site.ua/ivan.kozak/24325-kolyada-ta-rizdvo---sakralna-osnova-pravoslavnogo-kalendarya/

    24 липня 2020, 17:41
    Відповісти
  • Надія Правдинська
    Надія Правдинська

    Варто глибше зазирнути в багатотисячолітнє минуле Предків! Стаття про давні українські традиції, про Святвечір та Різдво, про сакральну обрядовість та предковічний православний Колядний цикл. “КОЛЯДА: ЯК ЗУСТРІЧАЛИ ПРЕДКИ СВЯТВЕЧІР ТА РІЗДВО?” – https://uamodna.com/articles/kolyada-yak-zustrichaly-predky-svyatvechir-ta-rizdvo/

    11 жовтня 2021, 18:35
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися