Як і коли подешевшають ліки
Україна

Як і коли подешевшають ліки

26 січня 2017, 17:38
0
0
Сподобалось?
0

Гіпертонія, діабет, бронхіальна астма – хвороби, які потребують постійного лікування. Щоб підтримувати своє здоров’я, люди витрачають шалені гроші -– від декількох сотень до понад тисячі гривень у місяць. А хворі, як правило, пенсіонери. Для них вартість ліків останнім часом стала непідйомним тягарем. Наприкінці минулого року Кабмін пообіцяв, що «на аптеку» українці стануть тратити менше грошей.

За задумом урядовців, ліки в Україні мають дешевшати у два етапи. На першому з 1 січня 2017 року Міністерство охорони здоров’я мало встановити максимальну референтну ціну виробника лікарського засобу. Це значить, що в Україні ціна на препарати, які мають в основі одну з 21 молекули, затвердженої Мінздоров’я, повинна встановлюватися в залежності від ціни на такий лікарський засіб у п’яти сусідніх країнах – Польщі, Словачинні, Угорщині, Чехії та Латвії. Тут треба пояснити, що багато таблеток, які продаються в аптеках, відрізняються назвами та виробниками, але часто містять одну діючу речовину. Наприклад, у таких популярних для профілактики гіпертонії «Еналоприлі», «Енапі», «Берліприлі» діюча речовина – еналоприл. І от саме на діючу речовину – молекулу – і встановлюються референтні ціни. Як сказав у коментарі директор державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк, у результаті деякі медикаменти подешевшають у рази.

– Інше питання, чи хворі зможуть знайти необхідні їм ліки в аптеках. Я допускаю, що деякі препарати зникнуть, – зазначив Михайло Півнюк. – Відкритим залишається ще одне питання: МОЗ і Кабмін дозволив аптекам до 1 лютого допродувати наявні у них залишки за старими цінами. По багатьох торгових назвах аптекарі не встигнуть продати лишки. А вже з першого лютого суб’єкт господарювання не має права їх реалізовувати. Тому не виключаю, що із цього числа може скластися ситуація, коли препарат в аптеці буде, а продавати його ми не матимемо права. 

Але це ще не всі «сюрпризи». Дуже багато хворих узагалі не відчує здешевлення ліків. Приміром, мої сусіди-пенсіонери, які страждають серцево-судинними захворюваннями, щомісяця купують сім упаковок ліків на загальну суму понад 800 гривень. Референтному ціноутворенню підлягають лише дві (!) назви. Вартість решти пігулок не зміниться. Думаю, це стосуватиметься багатьох хворих.  

Аптекарі на запитання, чи подешевшають у них ліки, лише плечима знизують: нічого, мовляв, не знаємо, навіть якщо згідно з постановами МОЗ і Каб­міну й подешевшають, то різницю може «з’їсти» знецінення гривні.

А з 1 квітня цього року українцям обіцяють другу хвилю здешевлення, так звану реімбурсацію – відшкодування вартості ліків. Такий механізм успішно діє в багатьох країнах світу й передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати.   

Для того, щоб отримати знижку, необхідно буде мати рецепт від лікаря. І знову ж таки, це стосуватиметься медикаментів, які містять в основі одну з 21 молекули, затвердженої списком Мінздоров’я. Крім того, як порахували в громадській організації «Пацієнти України», у державному бюджеті наразі закладено дуже мало коштів на таке відшкодування – 500 мільйонів гривень. На кожного пацієнта приблизно п’ять гривень.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися