Як «купонні» аферисти через газети дурять людей
Україна

Як «купонні» аферисти через газети дурять людей

3 лютого 2017, 10:16
0
0
Сподобалось?
0

На редакційну скриньку «Вісник+К» усе частіше надходять листи від читачів з розповідями про те, як через свою довірливість стали жертвами шахраїв. Серед них жителі сіл Топільне Рожищенського району Волині та Борове Рокитнівського району Рівненщини. Найбільше їх обурило те, що дурисвіти не бояться нікого й нічого, а кількість людей, які попадають у тенета ошуканців, щодня зростає.

Дійсно, останнім часом у газетах і журналах побільшало різного роду призових лотерей. На кшталт «Знайдіть назви п’яти столиць країн світу», «Виграй автомобіль», «Прізвище на мільйон». Умови для отримання виграшу нескладні – виконання арифметичних дій з номерами вашого паспорта, датою народження або ж прості завдання, з якими впорається будь-який школяр. Математичний обман відразу стає зрозумілим, коли переможцем цієї призової акції виявляється кожен, хто потягнувся до калькулятора. Як це працює? Дуже просто! Шляхом нескладних операцій обчислюєте прихований код, телефонуєте на вказаний номер або відправляєте заповнений купон зі своїми даними, а потім вам пропонують купити непотрібні речі (реальна ціна на ринку зазвичай нижча від пропонованої) або перерахувати гроші нібито на якісь організаційні витрати.

Біда в тому, що, заповнюючи купон, ви вказуєте всі особисті й контактні дані та даєте згоду на їх використання і передачу третім особам. Також у пункті угоди обов’язково присутній рядок, що це добровільно. Це означає тільки одне: все, чого хочуть аферисти, – отримати наживу і персональні дані громадян. Що ж можуть зробити шахраї з персональною інформацією іншої людини? Що завгодно! Оформити кредит у банку, набрати на вас боргів, зареєструвати фірму, отримати дублікат документів, управляти кредитними картками тощо. Якщо ваші персональні дані вже в «нечистих» руках, убезпечити себе дуже важко. А тому сотню разів подумайте, перш ніж надсилати заповнений купон невідомим фірмам у надії стати мільйонером. Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці, хіба ж не знаєте?

У свою чергу шахраї, намагаючись захистити себе від судових позовів, дрібним шрифтом вказують в оголошеннях, що «дана акція не є лотереєю, азартною грою, послугою в сфері грального бізнесу, конкурсом, а ці правила не є публічною обіцянкою винагороди в розумінні 78 глави Цивільного кодексу України».

Юрист-консультант з Луцька Оксана Коваль рекомендує по можливості не розголошувати особисті дані.

– Притягнути до відповідальності організаторів таких акцій досить проблематично, адже вони, як правило, ведуть цілком законну діяльність, – пояснила Оксана Коваль. – До того ж споживачі практично ніколи не читають умов акцій або розіграшів, навмисне надрукованих дуже дрібними буквами, і фактично своїми діями добровільно погоджуються на участь в іграх.

Тому, щоб вберегти себе й близьких від зайвих неприємностей, просто ігноруйте такі акції і «листи щастя».

Катерина ЛОЗИЦЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися