Мутанти з цигаркової пачки
Україна

Мутанти з цигаркової пачки

4 лютого 2017, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

Про шкідливість куріння написано і розказано вже дуже багато. Проте ця шкідлива звичка стає все більш популярною і загрозливою. Причина у самих цигарках, які помітно відрізняються від тих, які були раніше.

У сучасній сигареті лише близько 10% справжнього тютюну, а то і менше. Його заміняють різними способами. У кращому разі – матеріалами переробки тютюну. Натомість практично у кожній «папіросі» є сотні й тисячі домішок, які роблять куріння комфортним, смачним або… постійним. У цигарках налічується до чотирьох тисяч токсичних компонентів.

Кількість отрути у сигаретах аналізує сучасна техніка лабораторії Інституту екогігієни і токсикології. Є навіть спеціальна курильна машина. За п’ять хвилин вона «викурює» 20 цигарок, проганяючи дим крізь фільтр, і аналізує. Дим перевіряють на чадний газ, а фільтр з апарата – на нікотин і смоли. Пляма кольору дитячої несподіванки на фільтрі – це і є смола, що містить тисячі токсичних складників, серед них і тверді речовини, що осідають на легенях курця.

Специфічні нітрозаміни тютюнового диму. Це акролеїн, бензол, бензопірен, про який відомо, що він викликає рак. Бензол – речовина, що міститься у нафті, широко застосовується у виготовленні пластмаси й навіть бензину. Отруйна і токсична. А ще там є фосген – зброя масового знищення початку ХХ сторіччя. Ним вели хімічні атаки.

Окреме місце посідає бензопірен – один з найсильніших у світі мутагенів, через який мутують людські нутрощі. Інформацію щодо мутацій підтверджують і недавні висновки фахівців лабораторії з американського міста Лос-Аламос. Науковці стверджують, що регулярне тютюнопаління викликає десятки мутацій і навіть впливає на геном людини. У дослідженні, яке провели медики, брали участь 3500 людей, серед яких 2500 були курцями, а решта – ні. У результаті вдалося встановити зв’язок між кількістю викурених сигарет і кількістю мутацій у ДНК. Так, у людини, яка викурює пачку цигарок за добу, тільки у клітинах легень виникає до 150 мутацій. Страждають й інші органи. Так, 97 мутацій утворюється у клітинах гортані, 39 – у глотці, 18 – у сечовому міхурі й шість – у печінці. Понад 70 хімічних сполук, які є у сигаретах або утворюються у процесі куріння, здатні викликати онкологічні захворювання.

Зрозуміло, що не кожен курець, прочитавши цю інформацію, покине курити. Але задуматися є над чим.

Радує, що віднедавна держава, під тиском громадськості, звернула увагу на проблему тютюнопаління в Україні. Нині триває свідома кампанія зі здорожчання цигарок за рахунок підняття ставки акцизного податку (наразі в Україні він найнижчий у Європі). Це має знизити попит на них і зупинити приріст кількості нових курців за рахунок молоді. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися