Клонування: страшний гріх чи шлях до безсмертя?
Україна

Клонування: страшний гріх чи шлях до безсмертя?

8 лютого 2017, 15:27
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно ще одна країна заявила про те, що успішно здійснила клонування. Йдеться про Аргентину, де «оживили» померлого пса. На експеримент вартістю майже 100 тисяч доларів погодилося подружжя бізнесменів, з яким домашній улюбленець Ентоні прожив 17 років. І ось днями аргентинцям вдалося знову обійняти свого собаку. Наскільки сьогодні вчені близькі до клонування людини? І як церква ставиться до таких наукових дослідів?

Перші спроби проводили на жабах

Найвідомішою у світі клонованою твариною є овечка Доллі. Вона народилась у Великобританії в 1996 році. Тоді про диво говорив увесь світ. Власне, Доллі стала символом наукового прогресу, який замахнувся на неймовірне – створення копії людини.

Проте мало хто знає, що перші експерименти з клонування проводилися на… жабах. Так, ще у 1977 році було опубліковано цілий цикл статей про роботи професора зоології Оксфордського університету Дж.Гердона, у ході яких успішно клонували понад півсотні земноводних! Тоді вчені запевняли, що із ссавцями подібне не вдасться. Й ось через неповні двадцять років, як доказ протилежного, з’являється овечка Доллі. Вона прожила шість з половиною літ. Це менше, ніж звичайний вік овець, народжених природним шляхом (10-12 років). І залишила по собі потомство із шести ягнят. Творці Доллі  заявили, що змушені були її приспати через розвиток складних захворювань – прогресуючого раку легенів та артриту. Але від цих же недуг часто помирають і звичайні, не клоновані, тварини. Опоненти пояснили короткий вік вівці тим, що донорська клітина вже була «стара» – тобто її взяли у дорослої особини, яка прожила частину життя.

Словом, Доллі не стало у 2003-му. Тим часом японські вчені, які на сьогодні вже отримали кілька поколінь клонів мишей, довели, що за тривалістю життя вони не відрізняються від звичайних гризунів. Адже науковцям вдалось «обнулити» вік донорських клітин, змушуючи організм повірити, що вони – ембріональні, а не взяті в дорослого «господаря».

Наскільки ж високою на сьогодні є успішність клонування тварин? Якщо йдеться про домашніх улюбленців, то не більше 5%, якщо про диких звірів – імовірність народження «двійника» зводиться практично до нуля. Тож ученим є над чим працювати.

«Відстрочений близнюк»

Ґрунтовні експерименти з клонування людини почалися наприкінці минулого сторіччя. А в 2001-му вченим таки вдалося «вмонтувати» потрібний генетичний матеріал в яйцеклітину і стимулювати поділ клітин. Та зовсім скоро процес сам собою припинився. Пізніше, під час наступних спроб, науковці все ж змогли змусити людський ембріон рости! Та клонована людина досі не народилася. Чому?

Дослідникам вдалося довести число клітин, на які розділилась яйцеклітина з підсадженим генетичним матеріалом, до 150. Цього цілком достатньо, аби ембріон помістити в лоно майбутній матері й жінка виносила дитя (як при штучному заплідненні). Через дев’ять місяців на світ міг би з’явитись унікальний малюк – точна копія донора клітини. Такий собі «відстрочений близнюк». Однак тільки вчені від експериментів над тваринами перейшли до людини, ця тема перестала бути суто науковою і спровокувала сус­пільну дискусію. Про проблему заговорили в усіх площинах, клонування кинулися засуджувати юристи, громадські орга­нізації і, звісно, церква.

Науковці активно захищалися. Пояснювали, що не планують копіювати людей у цілому, а лише «вирощувати» стовбурові клітини, яких в ембріонах, на противагу дорослому організму, дуже багато. Завдяки їм людей вдасться врятувати від бага­тьох складних недуг, зокрема й від онкологічних захворювань, хвороби Паркінсона чи діабету. Зникне потреба в плановій пересадці від чужого донора – можна буде «виростити» свої ж, рідні, клітини, тканини, органи.

Але при цьому ембріон вбивається. А отже, обривається ненароджене життя… На цьому наголошують церковники. Бо Божий закон каже: не вбий. Це стосується не лише дорослої людини, а й крихітного ембріона. І навіть аргументи вчених про те, що клонування допоможе іншим людям, не можуть переважити цей факт: мета не ви­правдовує засоби. Та й штучне створення людини – це виклик Творцю.

Законодавство забороняє «людські ксерокси»

Поки законодавство біль­шості країн світу каже таким експериментам з «вирощування» людей «ні». Зокрема, й в Україні. Верховна Рада прийняла закон «Про заборону репродуктивного клонування людини» ще у 2004 році. А от у Великій Британії дозволено так зване терапевтичне клонування – з метою вирощування тканин і органів для трансплантації. Проте науковцям цього замало… Вони загорілись ідеєю оживити мамонта, підсадивши яйцеклітину з його генетичним матеріалом слонисі, тасманського тигра, мандрівного голуба, морську корову й інших вимерлих чи винищених людиною тварин. Заговорили про те, що, маючи пучок волосся Ісаака Ньютона чи інших великих людей минулого, можна «копіювати» і їх! І тоді, можливо, наука створить ще не одного Ньютона, Ейнштейна, да Вінчі… А якщо вони працюватимуть разом!.. Це вкрай захоплива можливість.

Проте скептики відразу заперечили: клонувати можна тіло, але не розумові здібності й душу. Бо навіть при стовідсотковому збігу генетичного матеріалу клони не є точними копіями свого «господаря». Вони не матимуть його пам’яті й не продовжать розпочаті проекти, бо народжуватимуться як нові особистості. Хоча, звісно, зможуть зробити свої відкриття й в іншій галузі, якщо матимуть до того задатки.

***

Сьогодні у світі налічується понад 150 мільйонів «природних клонів». Ідеться про близнюків. Сучасні технології вже дозволяють копіювати «людський матеріал», проте їх зупиняють передусім морально-етичні міркування. Чи на довго вистачить наукового терпцю? За найсміливішими прогнозами, серйозно візьмуться за клонування людей вже у найближчі десятиліття.

Наталія КРАВЧУК 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися