Діти залишаються без гарячих обідів через недолугі закони
Україна

Діти залишаються без гарячих обідів через недолугі закони

24 лютого 2017, 12:26
0
0
Сподобалось?
0

Стаття, надрукована у газеті 9 лютого 2017 року, «Школярі-чорнобильці залишилися без гарячих обідів» викликала бурю емоцій у батьків, які проживають у населених пунктах Волині, що віднесені до чорнобильської зони.

У редакцію телефонують, пишуть мами з Любешівського, Маневицького районів. Мовляв, ви написали неправду, наших діток також позбавили гарячих обідів із 6 лютого. Статтю до друку готували раніше, коли харчуванням волинські школярі були забезпечені. За роз’ясненням ми звернулися до начальника відділу з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, департаменту соцполітики Волинської ОДА Людмили Нікітюк. Вона зазначила, що проблеми з харчуванням пов’язані із законодавством.

– З вересня по грудень діти повноцінно харчувались у школах. Але почався новий бюджетний рік. Відповідно, треба проводити новий тендер, – пояснила посадовець. – До 6 лютого школярів годували згідно з угодами, які мали право укладати на суму 20% вартості харчування попереднього періоду. Тим часом райони розпочали тендерні процедури. Вони дуже громіздкі й потребують ретельної підготовки. Адже будь-яка неточність може стати причиною повернення документації, і тоді процедуру доведеться розпочинати знову. А це – втрачений час. Сподіваємося, що вже з квітня діток харчуватимуть нормально. За лютий-березень батьки отримають грошову компенсацію. 

Саме грошовим відшкодуванням батьки надзвичайно обурені. Згідно з постановою Кабміну, виданою ще 2011 року, воно становить сім гривень за день. У той час як на повноцінний гарячий обід держава виділяє понад 30 гривень. Цими днями у Міністерстві соціальної полі­тики обговорюють ситуаці­ю, що склалася з гарячими обі­дами для дітей-чорнобильців. Як стало відомо з власних джерел, можливо, у бік збільшення переглянуть норми грошової компенсації. Адже проблема однакова по всій державі. А 20 лютого на урядовому порталі з’явився коментар міністра соцполітики Андрія Реви щодо цього питання. Він зазначив, що тендерні процедури, через які здійснюється харчування дітей-чорнобильців, непрозорі, затягнуті у часі та неефективні.

«Найкращий принцип, який вирішить це питання, – гроші йдуть за дитиною. Потрібно передати ці кошти батькам, а ті забезпечать які­сне гаряче харчування своїх дітей», – заявив Андрій Рева. Отож є надія, що сам принцип забезпечення дітей-чорнобильців гарячими обідами буде змінено.

Наталка СЛЮСАР 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися