Вбити себе дітям наказують з інтернету
Україна

Вбити себе дітям наказують з інтернету

27 лютого 2017, 15:40
0
0
Сподобалось?
0

Українські діти захопилися небезпечними іграми у соцмережах. У них різні назви – «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім», «Тихі будинки», «Зникни на 24 години», «Перебіжи дорогу», «Єдинороги» тощо. Але останнє завдання одне – здійснити самогубство і зняти це на відео. 

Іграми керують з Росії

Тривожні новини надходять з Івано-Франківська, Херсона, Києва, де дітей дивом врятували від фатального кроку. Днями правоохоронці не допустили суїциду підлітка у Луцьку. Вбивство двох дівчат СБУ попередила у Дубні. До речі, вони залучили до груп самогубць 50 підлітків!  І якщо ви думаєте, що так забавляються розбалувані дітки з великих міст – помиляєтесь. Якщо ваша дитина має доступ до Інтернету, то вона вже в небезпеці.

Так звані «групи смерті» з’явилися кілька років тому в соцмережі «Вконтакте» в Росії. Останнім часом їх популярність надзвичайно зросла в Україні. Залучають дітей віком від 9 до 17 років. У цих спільнотах є адміністратор, який, як правило, перебуває на території Росій­ської Федерації. І саме він вирі­шує, приймати вас у групу чи ні. Після того, як отримаєте позитивну відповідь, вам нададуть порядковий номер. Для цього номера на мобільний телефон приходять певні завдання.

Мені вдалося поспілкуватися з луцьким підлітком, який «для приколу» вирішив зареєструватись у грі «Море китів». Він розповів, що спочатку просять виконати якісь нескладні речі. Наприклад, залізти під стіл і щось сказати, намалювати що-небудь на листку. Головне – зробити все о 4.20 ранку і зняти це на веб-камеру. Далі у грі мій співрозмовник не просунувся. Але наступні кроки можна передбачити: дитину попросять зробити малюнок на тілі, як правило, це кит, далі – провести лезом чи іншим гострим предметом по контурах намальованого, щоб виступила кров. Так дитину підводять до останнього фатального кроку –  суїциду.

Дітей будять о 4.20

Як кажуть спеціалісти, завдання підготовлені дуже сильними психологами. Перш ніж дитину доведуть до самовбивства, вона повинна виконати від 13 до 50 різних вказівок. По той бік екрана дуже ретельно вивчають психологічний стан кожного учасника гри. Перш за все – з якою метою він йде у ці групи, чи готовий померти. Якщо з’ясується, що підліток тамує образу на батьків – йому навіюватимуть думку, що треба їм на зло повіситися чи стрибнути з багатоповерхівки. Має непорозуміння з однолітками – казатимуть, що коли піде із цього світу, то буде героєм, бо так може зробити не кожен. І зовсім не випадковим є те, що завдання адміністраторів треба виконувати о четвертій двадцять. Дитина у цей час перебуває у сонному стані, не здатна нормально реагувати.

Відео із самогубством продають за гроші

Виникає питання, що це за ігри, навіщо? Виявляється, все банально: у світі є чимало збоченців, які готові платити великі гроші за зняте на відео самогубство. Недаремно обов’язковою умовою гри є померти перед веб-камерою: потім ці записи організатори продають на канали в мережі Інтернет або Darknet. На них заробляють так само, як на роликах у YouTube.

Заступник начальника управління – начальник відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Поліського управління кіберполіції Дмитро Мірчук каже, що зараз спеціалісти відділу здійснюють моніторинг Інтернету з метою знаходження адміністраторів цих груп у соціальних мережах, блокують їх. Дуже важливо, щоб інформація про небезпечні ігри дійшла до батьків. Адже саме вони своєю увагою і турботою можуть відвернути дитину від останнього кроку, після якого нема вороття. Перевірте, з ким дитина спілкується у соцмережах, чи немає у неї на тілі якихось порізів. Говоріть зі своїми дітьми, любіть їх і бережіть.

Наталка СЛЮСАР 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися