Москалі п’ють горілку із сосни і навіть з... гівна
Україна

Москалі п’ють горілку із сосни і навіть з... гівна

28 лютого 2017, 15:55
0
1
Сподобалось?
1

 

АБО ХТО ПРИДУМАВ ОКОВИТУ?

Горілка визнана найчистішим міцним напоєм у світі, а тому й одним з найулю­бленіших. Якісна горілка задає правильний настрій свята і розмови, та й голова від неї не болить наступного ранку. Цей продукт традиційно пов’язують із Росією. Та чи так це?

Винахід мусульман

Є думка, що щось на кшталт горілки в X столітті вперше виготовив перський лікар Ар-Разіон. Також розповідають про те, що оковиту винайшли араби, але оскільки в мусульманських країнах заборонене вживання алкоголю, то вони використовували її для виробництва парфумів і як лікувальний засіб. У Європі горілка з’явилася в XIII столітті і до XVI століття продавалася тільки в аптеках як ліки або есенція. У Польщі перша згадка назви «wуdka» в значенні спиртного напою письмово зафіксована 1405 року в судових актах Сандомирського воєводства. 

Цар заставляв усіх пити «водку»

У Росії горілка вперше з’явилася на початку XV століття. Її привезли європейські посли в подарунок Василю Темному як ліки для змащування ран. Масове поширення вона отримала пізніше, за Івана Грозного, який став насильно насаджувати традицію вживання горілки. Таким чином хотів поповнити казну для освоєння сибірських земель. Побачивши у завойованій ним Казані так звані «кабаки», цар-батюшка зрозумів, яку вигоду вони можуть принести, якщо ввести державну монополію на «гірку». Людей у ці кабаки затягували силою, змушували пити оковиту, яка до того ж була дуже дорогою. Домашнє виробництво алкогольних напоїв заборонили під страхом смертної кари. Загалом, Іван IV домігся свого: Русь запила, почалося моральне розкладання народу.

Батько 400 – Менделєєв

Вважають, що відомий хімік Дмитро Менделєєв розробив склад горілки, яка мала за міцністю відповідати 40 градусам. Менделєєвський варіант біленької в 1894 році запатентовано в Росії як «Московська особлива». Результати своїх досліджень учений опублікував у докторській дисертації. День її захисту – 31 січня – відтоді святкують як день народження горілки.

Цей продукт став доступним широким масам. Незважаючи на це, у сучасній Росії не відмовилися від виготовлення домашнього хмільного. З чого його тільки не гонять! Як написав нам у редакцію Євген Ейсмонт з Херсона, про найбільш екзотичні рецепти йому розповіли в селі Невєдомо поблизу Москви. Тут брагу роблять з того, що під руки попаде: з молоденьких пагонів сосни, корінців болотяної куги і навіть із… гівна. Додають дріжджі й гонять самогон. Як кажуть місцеві, «из дерьма выходит задористый», щоправда, смердючий. Але руський мужик все вип’є.

Козаки зігрівалися пивом

Українське застілля сьогодні також важко собі уявити без алкоголю. Але те, що українці завжди пили і любили горілку, не більше ніж міф. Адже наші предки полюбляли набагато вишуканіші напої. «Міцними» вважали ті, що мали тільки 5-10 градусів, та й вживали їх маленькими чарками. На столах стояла медовуха, відома ще з часів Київської Русі. Другим за популярністю напоєм було пиво. Виявляється, у давнину його варили без хмелю. Пиво дуже поважали козаки. Але пили вони його, аби зігрітися. Так, під час зимових походів вояки тричі на день вживали гарячу пивну юшку. Тільки у XV столітті в Україну приходить горілка, або, як її називали, «гаряче вино». Варенуху готували з узвару із сушених слив та груш. Цей узвар настоювали ніч, проціджували, додавали до нього червоний перець, м’яту, материнку та чебрець. Потім добавляли мед та парили у печі. Саме цей напій довгий час замінював на столах горілку, яку вживали не дуже часто.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися