Як провести Великий піст?
Україна

Як провести Великий піст?

3 березня 2017, 13:59
0
1
Сподобалось?
1

 

27 лютого розпочався Великий піст, який триватиме до 15 квітня включно. Він підготовлює християн до найголовнішого свята – Пасхи, Воскресіння Христового, яке цього року випадає на 16 квітня.

 

Що можна їсти впродовж посту? Церковний устав повністю виключає з уживання м’ясо, яйця та молочні продукти. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербну неділю. У Лазареву суботу можна їсти рибну ікру.

Хто може не тримати піст? Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяються тим категоріям людей, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують немовлят грудьми, а також хворі, військові та люди, які важко працюють фізично. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати молоко чи білкову їжу — вона може це робити. Але в цей час варто обмежити себе у веселощах, телебаченні та Інтернеті, менше проводити часу в соціальних мережах.

Як постувати дітям? Варто розповідати дітям про піст як про особливий період життя, час покаяння та очищення, час підготовки до Великодня. Хай вони бачать, як постують батьки. Краще не примушувати дітей постувати, а пропонувати їм це на власний розсуд.

Чи можна вживати алкоголь? Під час Великого посту церковний устав дозволяє вживати помірну кількість вина по суботах та неділях.

Чи можна їсти морепродукти? Церковний устав це не регламентує. За грецьким звичаєм, морепродукти дозволяють вживати по суботах та неділях. Проте у нашій країні деякі їх види вважаються делікатесами. А екзотичну їжу навряд чи можна вважати пісною.

А що про солодощі? Те саме стосується також солодощів, серед яких можуть бути зовсім пісні за складом продуктів, але надто екзотичні та зовсім не «пісні» за ціною.

Піст і святкування? Як бути, якщо під час посту запрошують на день народження? Відмовою можна образити людину, і часом буває краще піти, але поводити себе стримано, ніж ставати у фарисейську позу.

Коли ходити до церкви? Під час Великого посту треба додати зусиль для того, щоб прийти на сповідь та причаститися Тіла і Крові Христових. Якщо давно не сповідалися, краще прийти не в неділю, а в суботу, коли менше людей і в священика є можливість приділити вам більше уваги.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися