Що означатиме для українців безвізовий режим
Україна

Що означатиме для українців безвізовий режим

20 квітня 2017, 16:31
0
0
Сподобалось?
0

Україна на фінішній прямій на довгому шляху отримання безвізового режиму з Європою. 6 квітня депутати Європарламенту проголосували за таке рішення. До реальної ж можливості вільно їздити в Європу залишилося здійснити п’ять кроків – і орієнтовно із середини червня безвізовий режим має запрацювати. 

Без віз можна перебувати в усіх країнах ЄС, а також в Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії до 90 діб протягом кожного періоду в 180 днів. Це не стосуватиметься Ірландії та Великобританії. Якщо ж вам необхідно перебувати в ЄС довше, треба буде оформити візу. Безвізовий режим не даватиме права на проживання, працевлаштування, навчання в країнах Європейського Союзу.

З якими документами їхатимемо в ЄС? Головною умовою для безвізових поїздок буде наявність біометричного закордонного паспорта (на сьогодні в українців на руках уже майже три мільйони таких паспортів).   Громадянин України має надати співробітникам прикордонних служб європейських країн інформацію, зокрема документально підтверджену, щодо мети поїздки, наявності місця проживання, достатніх фінансових засобів на запланований період перебування, а також підтвердження наміру повернутися в Україну (наприклад, зворотний квиток).

Громадянам України необхідно буде придбати й поліс медичного страхування, а у разі подорожі автомобілем – також страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу.

Чи можуть відмовити у в’їзді в Шенгенську зону? Так. Прикордонні служби мають право відмовити у в’їзді на територію відповідної країни у випадку, якщо громадянин України не зможе надати їм інформацію про мету в’їзду, в разі відсутності у нього фінансових засобів, а також у разі перебування такої особи у списку осіб, яким раніше було заборонено в’їзд. У разі відсутності документів, які належним чином підтверджують мету поїздки, прикордонні служби можуть вимагати додаткові документи.

Що робити зі старими паспортами? Жодних вимог щодо їх заміни в ЄС нема. Якщо маєте діючу мультивізу в паспорті старого зразка, спокійно користуйтеся нею до завершення строку дії. Хочете лишити старий паспорт і оформити біометрику як другий документ? Будь ласка, це теж дозволено.

Більше того, можна буде й надалі звертатися до посольства по візу, якщо ви не матимете біометричного паспорта, але виникла потреба поїхати до Євросоюзу. До речі, жителі окупованого Криму теж зможуть подорожувати Європою, але за наявності закордонного паспорта громадянина України.  

Підготувала Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися