Кандидат медичних наук Іван БУСКО
Україна

Перш, ніж випити таблетку від тиску, потрібно його поміряти

22 квітня 2017, 11:11
0
0
Сподобалось?
0

Серцево-судинні захворювання  – на першому місці в Україні серед хвороб. Саме вони стають причиною майже двох третин усіх випадків смертей. Правилами та порадами щодо попередження, профілактики та лікування серцево-судинних захворювань поділився з нашими читачами лікар-кардіолог вищої категорії, кандидат медичних наук Іван Буско. 

Іван Лукашович уже 51 рік працює в кардіології, 21 з них він очолював обласний кардіодиспансер. І досі згадує, як у ті минулі роки надскладні діагнози ставив за допомогою одного лише фонендоскопа (слухавки), чим врятував не одне життя. Потім його висновки підтверджувались у Львові, Києві, де лікарі мали більше можливостей для діагностики серцевих недуг. Теперішні апарати, каже лікар, надзвичайно полегшують роботу. А втім, кількість пацієнтів щороку зростає.  

– Іване Лукашовичу, ви можете сказати, хто перебуває у так званій зоні ризику мати серцево-судинні захворювання? 

– Перш за все ті люди, чиї рідні мали проблеми із серцем. Тому, якщо в родині є ті, хто переніс інфаркт, інсульт, їхнім нащадкам треба уважніше ставитися до свого здоров’я. У зоні ризику також люди, які страждають від гіпертонії. Рано чи пізно підвищений артеріальний тиск дасть збої в роботі серця. До них призводять також високий рівень холестерину, цукровий діабет, куріння, зловживання алкоголем. Ну і, звичайно, нерви, стреси, яких у житті сучасної людини предостатньо. А якщо вже відчуваєте задуху, маєте набряки ніг, періодичні болі у грудях – обов’язково звер­ніться до лікаря.

– Нерідко люди, особливо в старшому віці, відчуваючи, як стискається серце, візьмуть під язик пігулку валідолу, полежать – і далі до роботи…

– Якщо відчуваєте будь-які болі у ділянці серця – коле, стискає, – це вже ознаки серцевої патології. Якої саме – може визначити тільки лікар. Біль терпіти в жодному разі не можна. У молодих людей больові відчуття у ділянці серця може давати вегето-судинна дистонія. І від валідолу вони пройдуть. А от коли вам уже за сорок і ви «відчуваєте» серце, варто покласти під язик таблетку нітрогліцерину і розжувати аспірин. Таким простим способом можете навіть попередити інфаркт міокарда або значно полегшити його перебіг. І обов’язково після цього зверніться до лікарів, щоб з’ясувати причину. Коли ж у вас серце не просто коле, а пече, то це може сигналізувати про інсульт або інфаркт. Хочу наголосити, що головна ознака інфаркту міокарда – різкий, інтенсивний біль у ділянці серця, який не припиняється протягом 5-10 хвилин. До приїзду лікаря хворого потрібно заспокоїти, покласти і максимально уникати будь-якого емоційного і фізичного навантаження.

– Ви уже казали, що однією з першопричин серцевих хвороб є підвищений артеріальний тиск. Зараз практично кожна людина знає, що його треба регулювати за допомогою таблеток, які виписав лікар.

– Так має бути за інструкцією: лікар ставить діагноз і призначає препарат. При цьому добавляє: «Приймати пос­тійно». Іноді додають, що коли  болітиме голова, приймати додатковий препарат, як правило, це «Каптопрес». Усе правильно. Але є один нюанс. У селах люди роблять як: заболіла голова, ага, значить у мене тиск. Випила таблетку, щоб його збити, потім ще таблетку, яку прописав лікар. А далі відчуває слабість, не може ходити. Торік у мене було три випадки, коли привозили людей з колапсом. Був тиск 180 на 110, збили так, що в лікарню привезли майже з нульовим пульсом. Відкапували в реанімації. Ще б минула година-дві – і людина могла би померти від неправильного лікування гіпертонії. Тому звертаю увагу: якщо вам діагностували гіпертонію, бажано придбати тонометр, щоб мати змогу виміряти тиск. Це потрібно робити перед кожним прийомом таблеток. І ще одне: якщо ви п’єте роками ліки і тиск не нормалізується, спостерігаються його постійні стрибки, треба йти до лікаря і змінювати препарати.

– Чи можна попередити серцево-судинні захворювання?

– Таблеток, які би могли запобігти хворобам серця, не існує. Але здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, який вона обирає. Тому, щоб серце було здоровим, потрібно дотримуватися простих правил: їсти більше овочів і фруктів, менше – жирів, не курити, не зловживати алкоголем, намагатися не нервуватись і стежити за арте­ріальним тиском. А після сорока років раз у рік робити кардіограму, щоб можна було вчасно помітити зміни міокарда і коронарних судин.

Адже якщо своєчасно почати лікування, то прогресування серцевих хвороб значно уповільнюється. І люди після цього живуть десятками років. Навіть з ішемічною хворобою і миготливою аритмією проживають до 20-30 років. Раніше вважалося, що з таким діагнозом можна жити не більше 10 літ. Так що всім читачам вашої газети бажаю здоров’я.

Розмовляла Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися