22 травня — Миколи літнього
Україна

22 травня — Миколи літнього

22 травня 2017, 03:16
0
0
Сподобалось?
0

22 травня ми відзначаємо День cвятого Миколая Чудотворця, або в народі ще кажуть – «літнього Миколи». Воно засноване у ХІ столітті, в день перенесення мощей святителя Миколая з міста Мир Лікійських у місто Барі (Італія).

Річ у тім, що в той час варвари захопили місто Мири, де був похований святий Миколай, і спустошили його. Чудотворець явився уві сні пресвітеру італійського міста Барі й заповів йому забрати туди мощі. Християни, які там жили, зраділи знаку Божому й відправили знатних людей та священиків віднайти раку з мощами та перенести її на корабель. Хто торкався святої посудини – відчував неймовірну благодать, а як мав які хвороби – вмить зцілювався. Жителі міста урочисто зустрічали судно: у руках вони тримали свічки та співали пісень. З радістю та великою пошаною прийняли мощі Божого угодника. А через три роки збудували храм на честь святого Миколая і встановили там золоту раку для його нетлінних останків.

День «Миколи літнього» здавна вважався святом конюхів. На площах посеред сіл священики кропили скакунів свяченою водою. Потім вершники їхали в поле, «щоб нечиста сила коней не мучила». Тож існує кілька приповідок: «Прийшов Миколай – коней випасай», «Святий Юрій пасе корів, а Микола – коней».

Олеся КУЛІШ 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися