Фехтування, чирлідінг, культура спілкування у соцмережах — уже з 1 вересня в українських школах
Україна

Фехтування, чирлідінг, культура спілкування у соцмережах — уже з 1 вересня в українських школах

23 червня 2017, 17:46
0
0
Сподобалось?
0

Міністерство освіти і науки України оприлюднило 40 оновлених навчальних програм для 5-9 класів, які з 1 вересня вступлять у дію. У Міністерстві освіти говорять, що вони змінені з метою запровадити нові принципи освітнього процесу. Відтепер у прерогативі – якість знань, а не процес насичення інформацією.

Головні зміни – орієнтація на результат навчання, а не на зміст. До ключових очікувань, які має виправдати освіта, належать спілкування державною та іноземною мовами, математична та інформаційно-цифрова компетентність, уміння вчитися впродовж життя, ініціативність тощо.

У роботі над змінами до навчальних програм брали участь експерти, внести свої пропозиції могли усі бажаючі за допомогою електронної системи. До обговорення долучилися 1220 дописувачів. Вони залишили більш як 10 тисяч пропозицій та коментарів до програм.

Стосовно ж конкретних змін, то, наприклад, в українській мові простили формулювання мовознавчих понять, усі творчі роботи тепер матимуть виразне практичне спрямування. Приміром, діти писатимуть твори не «відірвані» від реального життя теми, з фінансової грамотності чи екологічної безпеки, та ще й у форматі есе – його додано як обов’язковий вид роботи.

З предмету «Історія» для 5 класу замість програми, що складалася з певних історичних нарисів, створили програму початкового курсу «Вступ до історії». Крім того, експерти представили варіант для синхронізованого вивчення курсів історії України та всесвітньої історії. Послідовність вивчення тем запропоновано для 7, 8 і 9 класів.

З предмету ж «Іноземні мови» очікувані результати навчання уперше чітко виписані відповідно до Загальноєвропейських Рекомендацій з мовної освіти.

Оновлено перелік видів спорту для уроків фізичної культури. Зокрема, додано 7 нових можливих модулів – регбі, корфбол, петанк, фехтування, військово-спортивні ігри, степ-аеробіка та чирлідінг (підтримка спортивниїх команд).

Трудове навчання віднині не матиме обов’язкового поділу за гендерним принципом: кожен учень зможе обирати той вид діяльності, який йому до вподоби. Школярі створюватимуть проекти, які поєднуватимуть різні технології. Кожен проект повинен мати практичну цінність.

У межах програми «Основи здоров’я» учні більше дізнаватимуться про безпечну поведінку в Інтернеті та соцмережах. А замість великого обсягу теоретичного матеріалу буде більше практичних робіт і занять поза межами класу.

У «математиці» вилучено «зайвий» матеріал, зменшено обсяг громіздких обчислень і перетворень, а більшості задач надано практичний зміст.

Інформатика. Учні раніше вивчатимуть комп’ютерну графіку (6 клас), текстовий процесор (8-й), створення та публікацію веб-ресурсів (8-й). Натомість у 9 клас додано 3D-графіку та основи бази даних.

Проблему перевантаженості вирішували й у курсі біології. Окрім того, майже кожна тема передбачатиме виконання дітьми міні-проекту: кожен учень упродовж навчального року має взяти участь хоча б в одному з них.

На хімії учні вивчатимуть менше хімічних сполук, а в темі з органічної хімії посилено увагу до актуального нині питання переробки нафти і застосування її продуктів.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися