Польща пускатиме на роботу українців у межах безвізу
Україна

Польща пускатиме на роботу українців у межах безвізу

9 липня 2017, 20:54
0
0
Сподобалось?
0

Польща спростила працевлаштування для українців. Зокрема, Варшава єдиною законодавчо дозволила працевлаштування нашим співвітчизникам, які в’їхали в країну за безвізом. Польща наразі є єдиною країною Шенгенської зони і єдиною країною ЄС, законодавство якої передбачає, що негромадяни Євросоюзу, які перетнули кордон у рамках безвізового руху, тобто за біометричним паспортом без візи, також мають право на роботу, якщо на оформлять додаткові документи, вже прибувши на місце працевлаштування.

Як відомо, за безвізом можна лишатися в Шенгені не більше 90 днів на 180 днів, і для безвізових робітників це правило також діє. Три місяці – цілком достатній термін для сезонної роботи. Але польське законодавство дає мігранту право легально лишитися в Польщі навіть на термін, довший за 90 днів. Для цього мігранту потрібно подати пакет документів з дозволами на працю до воєводського відділу справ іноземців. Прозора схема працевлаштування у Польщі зменшити роль непорядних посередників на українському ринку, що стали страшним сном і для заробітчан, і для польських консулів. Тепер ті, хто хотів би знайти роботу в Польщі, можуть приїхати в рамках безвізу та самі знайти вакансію і отримати необхідні документи для працевлаштування. За  таких умов метою легальної безвізової поїздки на польському кордоні можна назвати співбесіду з можливим роботодавцем (потрібно мати його контакти і призначену зустріч), або ж вивчення ринку праці із зобов’язанням ближчим часом або повернутися додому, або оформити дозвіл на триваліше перебування. При цьому слід пам’ятати про вимоги до безвізових подорожуючих щодо готелю чи місця ночівлі, зворотного квитка і грошового забезпечення.

Іноземцеві з-поза меж ЄС, який хотів би працювати у Польщі, потрібен дозвіл на працю. Цей документ видається воєводою за поданням працедавця на термін, не довший трьох років. Оформлення дозволу коштує недорого – від 12 до 35 євро (власники «карти поляка», випускники польських ВНЗ та власники дозволів на постійне проживання в ЄС звільнені від обов’язку оформлювати дозвіл). Також необхідно робити тест ринку праці. Документ видається повітовим старостою протягом. Він засвідчує, що на вказану вакансію польський працедавець не знайшов бажаючих серед громадян Польщі або ЄС. Є список професій, звільнених від цієї процедури, і він різний для різних регіонів. Процедура з оформлення такого пакету документів може затягнутися нга кілька місяців.

Є ще варіант з «освядченням» - спеціальний документ для країн Східного партнерства та Росії. Його використовують більшість польських працедавців. Польський підприємець має просто заповнити декларацію з даними своїми та іноземного працівника, зареєструвати її у повітовому управлінні праці й видати іноземцеві. Реєстрація «освядчення» поки що безкоштовна, все можна залагодити за один день. З таким документом у Польщі можна працювати лише 6 місяців протягом 12.

Нещодавно запроваджено ще один новий тип документів – дозвіл на сезонну працю до 8 місяців протягом року. Документ оформлюватиметься простіше, ніж звичайний дозвіл на працю.

За матеріалами «Європейської правди».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися