Як визначити якісне згущене молоко

Як визначити якісне згущене молоко

Україна

На ринку чимало виробників пропонує смачне згущене молоко. Знаючи певні секрети, ви вбережетеся від підробок.

Найперше зверніть увагу на назву. На всіх упаковках написано: «Згущене молоко». Та якщо придивитися, то маленькими літерами знизу може бути уточнено, що це «продукт молочний із цукром», «продукт молочний натуральний» тощо. На етикетці справжнього згущеного молока чітко вказано: «молоко згущене із цукром», «молоко незбиране згущене із цукром», «молоко концентроване без цукру». Саме такому продукту потрібно віддати перевагу. Варто обирати згущене молоко, на якому зазначений стандарт виготовлення ДСТУ – це найважливіший індикатор якості. Уважно звірте дату виготовлення і термін придатності. Оптимальний період зберігання згущеного молока в бляшаних банках становить один рік, а у пластикових – усього два-три місяці.

Зверніть увагу на склад продукту: у справжньому згущеному молоці не повинно бути нічого, крім власне молока і цукру, а жирність має становити щонайменше 8,5%. Як антиокислювач у якісному згущеному молоці використовується тільки аскорбінова кислота, а як стабілізатор – деякі похідні натрію або калію. Якщо у складі вказані не лише молочні жири, а й рослинні, то цей продукт уже не може називатися натуральним.

Найчастіше для виготовлення згущеного молока виробники використовують пальмове (кокосове) молоко, яке дешевше за натуральне коров’яче, і діоксид титану (Е171). Це неорганічний пігмент, барвник без смаку і запаху, білий аморфний порошок, який застосовують у виробництві паперу, гуми, лакофарбових матеріалів. Якість такої продукції найгірша.

Посудина для згущеного молока може бути залізною – з тонкої лудженої сталі (консервної жерсті), або поліетиленовою. Найкраще обирати другу, оскільки залізо, яке входить до складу матеріалу банки, негативно позначається на стані самого молока.

Та що б не казали виробники, а найсмачніше згущене молоко – домашнє. Отже, на літр молока потрібно дати півлітра цукру. Добре розмішати, сипнути на кінчику ножа соди, стежити, щоб не збігло. Варити дві години.

Схожі новини

© «Вісник»

Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання на www.visnyk.lutsk.ua

Хочете отримувати цікаві пропозиції на свою пошту?
Вкажіть свій емейл.

Наші інформери

«Вісник» в соцмережах

Журнал «Люди і долі»

×
Приєднуйтесь!