З Польщі до Почаєва хресним  ходом ішли… 12 днів
Україна

З Польщі до Почаєва хресним ходом ішли… 12 днів

11 серпня 2017, 11:37
0
1
Сподобалось?
1

Хресний хід з Волині до Свято-Успенської Почаївської лаври на честь вшанування Почаївської ікони Божої Матері, що припадає на 5 серпня, став уже традиційним. Його започаткував ще покійний владика Ніфонт. Цьогоріч хода стартувала з Польщі, пройшла кількома областями України й у колоні об’єднала в молитві українців, білорусів, поляків, угорців, грузинів та німців. До стін святині пішою ходою прибуло понад півтори тисячі паломників!

Дорогою ікони пахли, як парфуми

Почався хресний хід 23 липня з польського міста Гайнівка Підляського воєводства – тоді вирушили перші три десятки вірян. Шлях Україною проліг насамперед через селище Ратне Волинської області. І всюди до молитовного ходу долучалися паломники.

– Шість років тому в піший хід рушили 99 прочан, і назвали ми цей паломницький хід «Сотий Господь», – пригадує протоієрей Володимир Бірук, настоятель Свято-Василівського храму в селі Зубильне Локачинського району. Він щороку очолює паломників. – Нині число бажаючих вклонитися святині значно зросло. Ми склали синодик, куди записуємо кожного, хто ходив хресним ходом і кого вже немає серед живих. Сюди ж внесений і владика Ніфонт. Дорогою молимося за кожну душу.

Вчетверте йшла до Почаєва пані Надія з Любліна. Їй уже 74 роки. Щаслива, що півтисячі кілометрів далися за 12 днів досить легко.

– Ми несли ікони Матері Божої, святого Чудотворця Миколая та святих Іова й Амфілохія. Вони так благоухали, як парфуми, – каже жінка.

Наймолодшій прочанці – 11 місяців, найстаршій – 82 роки

Цього разу шлях був неймовірно важкий. Дошкуляла пекельна 40-градусна спека. Віряни щодня долали десятки кілометрів, а на ночівлю зупинялися по селах у чужих хатах, де люди ділилися куснем хліба, у храмах чи й просто неба.

Серед наймолодших паломників, які мужньо долали довгий шлях на рівні з дорослими, – трирічна Марійка з Ратнівщини та малесенька  Серафима Гасіч із Ковеля, якій ледь виповнилось одинадцять місяців. Чи не найстаршою серед прочан, що йшли з Волині, була бабуся Уляна із села Мокре Старовижівського району. Їй уже виповнилося 82. І вона запевнила, що ще не раз планує йти пішки до святих місць!

Позбулися сліпоти, головного болю

Була в дорозі й Марфа, донька Єви Ригоровіч – організаторки хресного ходу в Польщі. Раніше постійно хворіла, мучили жахливі головні болі. Після першого паломництва відчула полегшення, а після другого зовсім зцілилася.

Білорус Іван Цюпяшук з донькою Ангеліною та зятем Георгієм Модебадзе, грузином за національністю, приєдналися до ходи у Ратному. Пан Іван розповів, що вперше про хресний хід дізнався два роки тому, коли пригощав у дорозі прочан і познайомився з жінкою, котра після пішої прощі позбулася сліпоти. Тоді й наважився йти сам.

А Георгій Уве Це з Німеччини про хресний хід дізнався від товариша зі Львова.

– Це незабутні враження, – ділиться чоловік. – Коли ми прийшли в старий Почаїв і молилися, раптом на небі з’явився чітко вималюваний хрест!

5 серпня всі паломники стали учасниками святкових богослужінь на честь Почаївської ікони Божої Матері. Очолив службу Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Усі присутні мали можливість прикластися до чудотворної ікони. А після урочистостей, напоєні Божою благодаттю, роз’їхалися по домівках.

Ольга ТИШКО, Наталія КРАВЧУК,

Луцьк – Почаїв – Луцьк

Фото Дмитра ЯРЧУКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися