Як позбавити чоловіка батьківських прав?
Україна

Як позбавити чоловіка батьківських прав?

18 серпня 2017, 11:35
0
0
Сподобалось?
0

«Із чоловіком розлучилася два роки тому, але підростає син. Йому п’ять років. Чоловік згадує про нього, коли добряче вип’є. Каже: хочу бачити дитину. Для сина кожні такі відвідини – великий стрес. Як зробити так, щоб він нас не турбував?»

Валентина, Дубровицький район, Рівненська область

Згідно із Сімейним кодексом України, батьків, які не забезпечують належного виховання дітей або своєю неправомірною чи аморальною поведінкою завдають шкоди дитині, позбавляють батьківських прав. Зробити це може тільки суд із чітко встановлених Сімейним кодексом підстав. Для початку вам треба звернутися до органу опіки та піклування (опікунської ради) для отримання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав. Надалі орган опіки та піклування буде залучено до участі у справі як третю особу. Якщо ви не передумаєте і справді захочете позбавити колишнього чоловіка батьківських прав, то маєте подати до суду позовну заяву. 

Батьки, позбавлені батьківських прав, позбавляються насамперед права на виховання дитини, зокрема на спілкування з нею, права визначати місце проживання дитини і вирішувати питання про її навчання, бути представником дитини.

Водночас дитина зберігає свої майнові права, засновані на факті її споріднення з особою, позбавленою батьківських прав. Зокрема, вона має право на одержання аліментів, право спадкування, право власності або право користування житловою площею.

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися