Чи осучаснять мільйонам українців пенсії у жовтні –  залежить від депутатів
Україна

Чи осучаснять мільйонам українців пенсії у жовтні – залежить від депутатів

18 серпня 2017, 11:51
0
0
Сподобалось?
0

Щоб запустити у жовтні цього року процес осучаснення пенсій, депутати вже в першій половині вересня мають у цілому прийняти проект закону щодо пенсійної реформи. За словами міністра соцполітики Андрія Реви, саме осучаснення відбуватиметься у декілька етапів і завершиться у 2021 році.

– Ми не можемо в один крок подолати 11 розмірів середньої заробітної плати, на основі яких розраховувалися пенсії. Перший крок стосуватиметься 5,6 мільйона пенсіонерів – це ті, кому пенсії призначалися з 2008-го по 2014-й роки. У 2019-му пенсії осучаснять тим, хто йшов на заслужений відпочинок у 2015-му та 2016-му роках, за рівнем 2018 року і так далі, – пояснив глава відомства.

До того ж уже з 2021 року, за словами урядовця, почнеться нормальний процес індексації (підвищення пенсій відповідно до збільшення показника інфляції та зростання рівня середньої зар­плати), що дозволить уникнути повернення розриву між розміром виплат новим пенсіонерам і тим, хто вийде на пенсію на рік раніше. Сьогодні такі розриви у розмірах пенсій – у три й більше разів.

Міністр також спростував закиди опонентів урядових розрахунків щодо начебто відсутності коштів для проведення осучаснення вже із жовтня. Він запевнив, що гроші для цього у бюджеті є.

Заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Лариса Лучковська запевнила, що його працівники у разі прийняття закону готові здійснити всі перерахунки. Пенсіонерам для цього не доведеться оббивати пороги відділень. Усе робитиметься автоматично, на базі існуючих пенсійних справ. Єдине – зміниться базова середня заробітна плата в Україні. Це і буде основою для осучаснення пенсій.

Ще у прийнятому в першому читанні законі скасовується обмеження виплат для працюючих пенсіонерів. У разі прийняття документа в цілому з 1 жовтня вони знову отримуватимуть 100% заробленої пенсії.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися