У храмі біля Львова мироточать ікони, а церковний сад квітне два-три рази на рік
Україна

У храмі біля Львова мироточать ікони, а церковний сад квітне два-три рази на рік

10 вересня 2017, 02:25
0
5
Сподобалось?
5

У містечку Винники поблизу Львова є місце, дізнавшись про яке, звідусіль приїжджають паломники. Адже в тутешньому монастирі священномученика Зиновія відбуваються дива: мироточать і зцілюють ікони, а ще тут мають свій «райський» сад.

Де будувати каплицю – вказала Богородиця

Заснування храму, в якому й біля якого нині відбуваються дива, також пов’язане з дивом. У травні 2002 року священики, серед яких був і нинішній настоятель обителі священномученика Зиновія архієпископ Лев-Зеновій Колісник, здійснювали святу літургію біля руїн будинку, де колись мешкав митрополит УАПЦ Іларіон (Огієнко). Під час молитви люди побачили вогняний шар, з якого їм показалася Богородиця. Отець Лев-Зеновій сприйняв це як знак і вирішив збудувати у цій місцині церкву. За роботу взялись одразу, наріжним каменем храму став камінь з розвалин будинку митрополита Іларіона. Невеличка дерев’яна церква постала за півроку.

Настоятель Лев-Зеновій почав збирати тут унікальну колекцію ікон. Одного дня, прийшовши до храму, він почув незвичний запах. І тоді побачив, що замироточила Ченстоховська (Белзька) ікона Божої Матері ХVII сторіччя з Польщі. У подальшому таке диво із цією святинею відбувалося неодноразово навесні або восени. Є тут копія ікони Іверської Божої Матері, яку з оригіналу в США написав сам настоятель Лев-Зеновій (навчався на кафедрі сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв). За кілька днів перед тим, як узятися за пензлик, усі служби стояв на колінах. У Вин­никах Богородиця «заплакала» миром.

У 2013 році архієпископ Лев-Зеновій до Великодня хотів відреставрувати свою родинну реліквію – дерев’яну ікону Спасителя  ХVIIІ століття. Лик Ісуса Христа ледь проглядався, проте під час Великого посту ікона оновилася.

До Винників їдуть по зцілення

До святинь у Винниках по зцілення потягнулося чимало паломників. «Сльози» з ікон настоятель збирає у спеціальні ємності.

– У Львівській дитячій лікарні хлопчику зробили нескладну операцію, але рана кровоточила. Лікарі дізналися, що тут відбуваються такі дива, і привезли хлопчика до нас. Я помазав дитину, помолився – і, слава Богу, допомогло, – розповідає Лев-Зеновій Колісник.

Свою історію зцілення має парафіянка храму Ольга Павленко, в якої після аварії була майже паралізована ліва рука.

Я не могла ні вмитися, ні причесатися. Порятунок прийшла шукати у Бога. Нині лівою рукою можу робити все, як і правою, – каже пані Ольга.

Ті, хто відчув силу молитви на своєму тілі, знову і знову повертаються до монастиря священномученика Зиновія. Настоятель обителі каже, що зцілитися за допомогою тутешніх святинь зможе кожен, хто просякнеться щирою вірою, любов’ю до Бога й робитиме добро ближнім.

Груші і вишні квітнуть у листопаді

Окрема мова – про сад архієпископа Лева-Зеновія, який розташований на території монастиря. Тут теж відбуваються дива. У народі його вже навіть прозвали райським. А все тому, що квітне два-три рази на рік. Поруч зі стиглими плодами вишні або груші на гілках з’являються квіти. Суниці й собі розквітають по кілька разів. Минулого вересня були покриті цвітом вишня та верба. Владика назвав це сильним знаком для України, адже калина та верба – її символи.

Наука знає випадки, коли рослини «обманюються» і (або через хвороби, або через шкідників, або й через погодні умови) можуть випускати цвіт поза чергою. Але, коли це відбувається в одному місці з різними видами й у такій кількості, пояснень бракує. Коли «дива» у саду стали частими, настоятель монастиря запросив на консультацію фахівців з рослинництва. Вони оглядали цвіт дерев у листопаді й не змогли знайти раціональних пояснень цьому явищу. Дехто навіть жартував: мовляв, Лев-Зеновій Колісник, перебуваючи у США, запозичив там якісь новітні технології або провів під землею труби з підігрівом. Люди ж упевнені, що це просто святе місце. А тим часом цього року на свято Володимира у «райському» саду у Винниках уже втретє зацвіла калина…

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, Львівська область

Фото з архіву Ольги ПАВЛЕНКО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися