Українку можуть визнати найстарішою жінкою світу
Україна

Українку можуть визнати найстарішою жінкою світу

19 вересня 2017, 10:25
0
0
Сподобалось?
0

На звання найстаршої жінки планети претендує жителька села Жадове Семенівського району Чернігівської області Христина Нагорна. Це місце залишилося вакантним після смерті 117-річної Вайолет Браун з Ямайки (народилася 10 березня 1900 року).

Христина Нагорна – найстаріша жінка України. 1 липня вона відсвяткувала своє 117-річчя. Як переповідала сама довгожителька, народилася вона на косовиці. Мати Христини Аврамівни померла, коли дівчинці було 5 років, отож виросла вона з батьком та мачухою. До школи Христю не віддавали, отож вона так і не навчилася читати і писати. Все життя Нагорна живе у Жадовому. Бабця Христина свого часу була відома по всій Чернігівщині, адже знімала переляк, лікувала болячки, ворожила на картах. У 100 років тримала корову, а в 110 ще порала город, розводила кролів та птицю.

За своє довге життя жінка чотири рази виходила заміж, однак свого прізвища не міняла. Від першого шлюбу мала доньку, яка померла у 2000 році. Було у довгожительки також четверо онуків та дванадцять правнуків. Деякі з них живуть у Жадовому, але з прабабусею вже не спілкуються.

У березні минулого року тоді ще 116-річну Христину Нагорну занесли до Національної книги рекордів як найстарішу жінку в Україні. А от у світовому рейтингу її немає. Нині ж, після смерті Вайолет Браун з Ямайки, Вікіпедія подає найстарішою жінкою на Землі японку Набі Тайім. Їй теж 117 років, але, насправді, вона молодше від Христини Нагорної на цілий місяць і три дні. Японка народилася 4 серпня 1900 року.

Отож, Христина Аврамівна має всі шанси отримати звання найстарішої жительки планети. Для цього потрібно зібрати і подати усі документи.

Наразі офіційно зафіксований світовий рекорд з довгожительства серед жінок належить француженці Жанні Кальман. Вона померла у 1997 році, коли їй було 122 роки і 164 дні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися