На порозі – найлютіша зима століття!
Україна

На порозі – найлютіша зима століття!

22 вересня 2017, 06:54
0
0
Сподобалось?
0

Британські метеорологи ошелешили жителів Європи невтішним прогнозом – такої холодної і затяжної зими, як та, що наближається, не було у цій частині світу упродовж останніх ста років. На думку фахівців, нас очікує різке і затяжне похолодання. У першій декаді грудня стовпчик термометра може опуститися нижче позначки 30 градусів морозу. Аномальний холод будуть супроводжувати ще й снігопади. Не омине цей несподіваний природний катаклізм і Україну… Про це пише «Високий Замок».

Причиною таких кардинальних змін погоди стануть крижані маси арктичного повітря над Європою і зниження сонячної активності. Наше світило входить у період, подібний на той, що отримав назву “мінімум Маундера”. Під час цього мінімуму (з 1645-го по 1715 р.) відбувалося значне зменшення кількості сонячних плям. Ці процеси свого часу збіглися з фазою глобального похолодання клімату, яку спостерігали протягом 14−19 століть. Науковці, які обговорюють можливість приходу “великої зими” кілька останніх років, прогнозують, що дуже холодний сезон-2017−2018 буде лише першим “дзвіночком”. Через 15−20 років на Землі може настати черговий “малий льодовиковий період”. З цими припущеннями узгоджується і заява NASA про те, що на Сонці припинилися спалахи, а це свідчить про зниження його активності.

Що означає тривале падіння температури до позначки мінус 30 градусів для нашої частини світу? Варто зазирнути в історію похолодання, яке Європа колись пережила: під час зими 1708−1709 років земля промерзла вглиб більш ніж на метр. Моря, озера і річки замерзли, чимало риби загинуло у кризі мілких водойм. На полях вимерз весь урожай, мороз знищив оливкові дерева і виноградники. Франція зазнала особливо великих втрат, бо холод привів за собою голод: до кінця 1710 року у цій країні загинули приблизно 600 тисяч осіб.

Хоча. Готуватися до зими потрібно, натомість панікувати не варто! Песимістичні прогнози британських кліматологів розділяють не усі. Приміром, український синоптик Лариса Луцан вважає, що робити прогнози на зиму у вересні ще зарано. Більш-менш точно це можна робити наприкінці жовтня або у листопаді. А усі ці “страшилки”, вважає синоптик, нагадують психологічні атаки від нашого сусіда-експортера блакитного палива. “Такого року не було, щоб нас чимось не лякали”, – говорить фахівець. “Ми ведемо спостереження з 1946 року і маємо усю базу даних. Починаючи з 2010 року у нас зими помірно теплі. Візьмемо минулу – лише січень був відносно холодним. А грудень і лютий навіть на один градус теплішими від кліматичної норми. Глобальне потепління ніхто не відміняв, і ми віримо лише даним, тому і прогнозуємо нашу зиму помірно теплою, у межах кліматичної норми.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися