У Польщі пропонують передбачити кримінал за пропаганду ідеології ОУН-УПА
Україна

У Польщі пропонують передбачити кримінал за пропаганду ідеології ОУН-УПА

5 жовтня 2017, 17:00
0
0
Сподобалось?
0

У Польщі пропонують замість резолюції прийняти закон щодо відзначення дня пам’яті польських жертв від рук українських націоналістів. Про це під час прес-конференції у Сеймі, представляючи відповідний законопроект, заявив лідер опозиційної Польської селянської партії (PSL) Владислав Косіняк-Камиш, повідомляє «Урінформ».

За його Косіняка-Камиша, на відміну від резолюції, закон має затвердити ще Сенат і президент. Відтак, органи законодавчої і виконавчої влади, незважаючи на те, хто перебуває при владі, «беруть на себе відповідальність» за реалізацію закону, який дає «ширші можливості».

Лідер PSL повідомив, що цей проект закону передбачає також внесення змін до закону про Інститут національної пам'яті. Зокрема, йдеться про додавання до каталогу злочинів проти поляків чи громадян Польщі іншої національності злочинів, скоєних українськими націоналістами у період з листопада 1917 року до 31 липня 1990 року. Ця партія також хоче заборонити пропагування ідеології ОУН-УПА на території Польщі. Такого роду випадки у PSL пропонують карати штрафом, а також ув'язненням до двох років.

«Ми продовжуємо боротьбу за історичну правду. Жодним чином тут не йдеться про загострення польсько-українських емоцій, щоб ніхто на це не дивився таким чином», – наголосив лідер PSL.

Водночас слід зазначити, що ця ж політична сила лобією такі питання, як зняття санкцій з РФ та відновлення місцевого прикордонного руху з Росією.

У липні 2016 року Сейм Польщі прийняв резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її «геноцидом польського народу» і встановивши 11 липня Національним днем пам’яті. Нинішнього року в Польщі вперше відзначено цю дату на державному рівні.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тисяч поляків і 5-10 тисяч українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тисяч українців.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися