14 жовтня – Покрова
Україна

14 жовтня – Покрова

14 жовтня 2017, 01:52
0
1
Сподобалось?
1

Свято Покрови Пресвятої Богородиці – одне з найбільш шанованих у християн, уведене у Х столітті. Тоді Царгород (Константинополь) був оточений чужинцями. Прихожани просили в Господа допомоги, і двом з них, святим Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія. Вона, долучившись до спільної молитви, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над людьми. І греки перемогли.

Київські князі брали ікону Покрови у військові походи. Молитовні звернення до Богородиці були особливо ревними за князя Ярослава Мудрого, який «віддав Україну під покров Пречистої Діви». Тож стало добрим звичаєм побувати 14 жовтня на службі Божій, помолитися за родичів чи знайомих, які пішли воювати за Вітчизну.

Вважається, що до Покрови слід завершити всі польові роботи. А ще з 14 жовтня наставала весільна пора. Тож у народі жартували: «Прийшла Пречиста – несе старостів нечиста, а прийде Покрова – зареве дівка, як корова». На Покрову «народні синоптики» передбачали, якою буде зима: якщо вітер з півночі, то холодною, якщо з півдня – теплою. Коли не випаде сніг, то не буде його і в листопаді, якщо журавлі ще не відлетіли у вирій, то холод притримається.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. З 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися