Мільйон доларів – на виставку про Любомль
Україна

Мільйон доларів – на виставку про Любомль

8 листопада 2017, 10:51
0
1
Сподобалось?
1

Виклав американський багатій і об’їздив з нею півсвіту

У Любомльському краєзнавчому музеї є цікавий стенд із вирізками зарубіжної преси про Любомль. Виявляється, це експонат, присвячений місцевій єврейській громаді. У 1942 році, коли у цьому місті фашисти розстріляли шість тисяч євреїв, закінчилася 600-літня історія Любомльської общини, яка була найдавнішою на території Польщі. Щоб увесь світ знав про її життя, американський бізнесмен Арон Зігельман виклав зі своєї кишені мільйон доларів на виставку про єврейський Любомль.

На Волині працював оператор дослідника океанів Кусто

На меценатство американець Арон Зігельман віддав 30 мільйонів доларів. І з них один – на виставку про Любомль. Він хотів на прикладі Любомльської общини показати, як жили євреї у Польщі. Чому американський бізнесмен так зацікавився нашим поліським райцентром? А тому що сам він єврей, народився у Любомлі 1928 року. Тут сім’я володіла рестораном. 1939-го перед війною Зігельмани встигли виїхати до Штатів, де згодом Арон став успішним бізнесменом, який торгував нерухомістю.

– Вперше він приїхав на Волинь 1995 року, вдруге – 1997-го, – розповідає директор Любомльського краєзнавчого музею Олександр Остап’юк. – Зігельман запросив солідних людей для свого проекту. В Любомлі побували відомий оператор з групи дослідника океанів Кусто, якого знаємо з телепередач про підводний світ, знаменитий проектант, який працював у музеї еміграції у статуї Свободи у США, відома румунська письменниця. Ця група працювала у нас кілька днів, ще деякий час – в архівах Луцька, Житомира, Києва.

Поліщуки дарували старовинні речі

Олександр Остап’юк розповідає, що Арон Зігельман зі своєю групою зустрічалися з місцевими старожилами, які ще могли пам’ятати життя євреїв, записували та знімали на відео їхні свідчення, фотографували. До речі, мільйонер не цурався їздити на підводі. Тутешні мешканці зберегли чимало старовинних речей, коли обживали єврейські будинки після розстрілу. Наші люди щирі, тож єврейські підсвічники, книги, фотографії мільйонеру просто дарували. А от мільйон доларів пішов на оплату праці всіх відомих спеціалістів, їх проживання у готелях, переліт, роботу в архівах. Для прикладу, лише оператору Арон Зігельман заплатив сто тисяч доларів!

– До речі, я зі своєї приватної колекції подарував йому єврейське срібло, – каже Олександр Дмитрович. – Попросив лише, щоб допоміг музею. Він, щоправда, перерахував п’ять тисяч доларів, частину грошей використав музей.

Виставка була у Сенаті США

Преса США широко висвітлювала цей проект. Прем’єра документального фільму «Любомль: моє серце пам’ятає» відбулася 2003 року. Крім того, Арон Зігельман видав книгу про єврейську общину «Любомль: меморіальна книга знищеного міста» англійською мовою. Відвідувачів вражала виставка з понад двома тисячами архівних фотографій, документів, газетних публікацій, предметів побуту, особистих речей, відеоспогадів врятованих любомльських євреїв, яких Арон розшукав по всьому світі. У Сенаті США, де не міг експонувати свої картини відомий художник Пікассо, виставка про Любомль зайняла площу в дві тисячі квадратних метрів. Арон Зігельман казав, що завдяки виставці американці про Париж знають менше, ніж про невідомий волинський Любомль!

Експозиція побувала у всіх штатах Америки, Парижі, Лондоні, Варшаві, Єрусалимі. А от в Україну, яка дала стільки історичних документів, безцінних особистих речей євреїв, чомусь не приїхала. Можливо, тому, що на той час відбувалося становлення нашої держави й Арон Зігельман вважав, що Любомль був територією Польщі, а у її столиці, Варшаві, він експонати показав.

– Звісно, запрошував нас у Лондон та Єрусалим. Та куди ми поїдемо? Тож такі злидні були! – згадує Олександр Остап’юк. – Запитав, яка в мене зарплата. Я відповів: «18 доларів». Він перепитав: «У годину?» – «Ні, в місяць». І знаєте, що він на те сказав? «Ну ви і гуморист», – сміється директор музею. – Я посоромився просити в нього гроші на поїздку, а він не запропонував. Поки владу вмовив поїхати у Варшаву, ми на виставку спізнилися.

Відтоді зв’язки з американським мільйонером Ароном Зігельманом, який прославив на весь світ волинське місто Любомль, загубилися. Тож навіть невідомо, чи він живий і чи та виставка й далі подорожує світом.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися