Нацбанк хоче поступово припинити обіг дрібних монет – бо вже втратили свою функцію
Україна

Нацбанк хоче поступово припинити обіг дрібних монет – бо вже втратили свою функцію

17 листопада 2017, 13:11
0
0
Сподобалось?
0

Національний банк України розглядає поступового вилучення з обігу монет дрібних номіналів та пропонує запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари.

Мова йде про монети номіналом 1, 2 та 5 копійок, які майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги, водночас вартість їх виготовлення перевищує номінальну вартість. Разом із тим, монети дрібних номіналів майже не повертаються з обігу до банківської системи.

На сьогодні, за даними Нацбанку, в обігу перебуває 12,9 мільярда штук монет, у тому числі: «1» – 2,4 млрд, «2» – 1,4 млрд, «5» – 1,9 млрд, «10» – 3,8 млрд, «25» – 1,7 млрд, «50» – 1,2 млрд та 1 гривня – 0,5 мільярда штук.

Національний банк України планує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок та монет номіналом 25 копійок (оскільки вони не будуть розмінюватися 10 копійками). Водночас усі ці номінали розмінних монет і надалі залишатимуться в обігу, але без оновлення. Також пропонується ввести заокруглення загальної (у чеку) суми покупки, у разі відсутності монет і у покупця, і у продавця:

- сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Під час безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюватиметься.

У Нацбанку запевняють, що такі заходи також дозволять щорічно економити понад 70 мільйонів гривень для Держбюджету.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися