Тетяна ПЕРЧУК
Україна

Гастрити і виразки шлунка виявляють навіть у півторарічних дітей!

25 листопада 2017, 01:12
0
0
Сподобалось?
0

Якщо хворобу не лікувати, може розвинутися рак

Сьогодні гастрит – одне з найпоширеніших захворювань шлункового тракту. За приблизними підрахунками, понад 70% людей впродовж життя стикаються з цією недугою. Хтось – у літньому віці, а дехто – у зовсім дитячому. Про те, чому важливо не пропустити хворобливі симптоми і вчасно розпочати лікування, – у нашій розмові з гастроентерологом, головним спеціалістом з дитячої гастроентерології Волинського обласного дитячого територіально-медичного об’єднання Тетяною Перчук.

Турбує відрижка чи гикавка – слід перевіритися

– Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунка, що призводить до порушення функцій цього органа, – пояснює Тетяна Миколаївна. – При появі гастриту їжа починає погано перетравлюватися, людина не отримує достатньо життєвих сил, відчуває нестачу енергії.

Розпізнати хворобу можна за характерним болем «під ложечкою» (в ділянці сонячного сплетіння) – до чи після їжі. Іноді він посилюється і в проміжку між прийомами страв. Але, буває, хвороба протікає «тихо», непомітно. На що ж слід звернути увагу?

– Якщо гастрит без больового синдрому, то обов’язково є інші прояви – нудота, відрижка, печія, нав’язлива гикавка, – каже лікар. – У людини розвивається «незрозуміла» анемія – у таких випадках я б радила  звернутися до гастроентеролога, аби підтвердити чи виключити гастрит. Хвороба іноді проявляється здуттям живота і частим відходженням газів. Також може бути неприємний гнильний запах з рота, а на язиці – білий наліт. Саме за цим симптомом часто виявляють гастрит у дітей. Як правило, після обстеження діагноз підтверджується.

– До нас з гастритами та навіть виразками приводять діток у півтора року, – зауважує лікар.

Обережно з жарознижуючими ліками!

– Які причини виникнення гастриту? – запитую у Тетяни Миколаївни.

– Їх є дуже-дуже багато. Скажімо, нездорове харчування. І в першу чергу через хімічний склад продуктів, бо виробники масово додають барвники, консерванти, стимулятори смаку (глутамат натрію). Шкідливо впливають газовані солодкі напої, алкоголь, пристрасть до куріння, захоплення кавою, стреси. Але основна причина – це бактерія хелікобактер (Helicobacter pylori).

Лікар пояснює, що вона є у багатьох, але коли «в нормі», то й людина не хворіє. Та за певних ситуацій Хелікобактер надлишково розвивається і виділяє фермент, що роз’їдає слизову шлунка. Тоді й розвиваються гастрит, ерозії та виразки. За статистикою, майже у 80% пацієнтів гастроентерологічних відділень причиною появи цих недуг стала саме згадана бактерія. Тож найперше слід лікувати її. Хоча остаточної відповіді, чому одним людям Хелікобактер завдає значної шкоди, а іншим – ні, наука досі не дала.

Загострення хвороби також провокують окремі медичні препарати – скажімо, знеболювальні та жарознижувальні ліки.

Головне – дієта

Гастрит, як і більшість хвороб, буває гострим і хронічним. Крім того, розрізняють його зі зниженою, нормальною та підвищеною кислотністю шлунка. Відпо­відно, відмінне й лікування. Проте є загальні правила для усіх хворих на гастрит.

– При цій хворобі протипоказані гостра їжа, алкоголь, газовані напої та чимало інших продуктів. По-перше, треба харчуватися невеликими порціями 4-5 разів на день. Їжа має бути не смажена, варена, приготована на парі, запечена в рукаві. І без таких добавок як хрін, кетчуп, майонез та гірчиця. А от чорний перець у продукті (скажімо, котлетах) вживати можна, як і цибулю та часник. Головне – приготувати їх правильно. Зазвичай роблять котлети на парі. Але діти їх не дуже люблять, тож ми радимо пекти в рукаві, тоді вони смачніші. Слід вживати рідкі страви, киселі, каші – рідкуваті, «розмазні». Уся їжа має бути теплою – категорично не можна нічого їсти чи пити одразу з холодильника: молоко, кефір чи ще щось. І вечеряти не пізніше 19.30, – розповідає Тетяна Перчук.

А також додає: таке харчування допомагає у профілактиці багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту. Тож якщо родина «сяде» на таку дієту, ніхто не прогадає.

– При печії, яка є симптомом гастриту, люди часто користуються «дідівським» методом – п’ють розчинену соду. Як до цього ставиться медицина? – запитую.

– У жодному разі не рекомендується цього робити. Хто вже знає свій діагноз, тому лікар призначив препарати, і треба їх приймати. Самолікування може дуже нашкодити. Бо якщо в людини вже є ерозія чи виразка, сода й далі роз’їдатиме слизову – і може відкритися кровотеча. Максимум, що можна зробити, коли немає можливості одразу звернутися до лікаря, – запарити чай з ромашки чи випити настій льону.

– Чи можна вилікувати гастрит?

– Можна. Особливо добре лікуються гастрити у дітей. Головне – почати вести правильний спосіб життя. Дорослі, які полюбляють випити спиртного, закурити чи з’їсти чогось копченого або гострого, часто після лікування повертаються до свого звичного стилю життя. Це неправильно. Треба розуміти, що нерідко гастрит переходить у виразку, коли виникає дефект слизової шлунка, а може переродитися й у рак.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися