Чому такий «легкий» той тяжкий трудодень?
Україна

Чому такий «легкий» той тяжкий трудодень?

7 грудня 2017, 17:20
0
0
Сподобалось?
0

Колгоспники отримали жебрацьку добавку до пенсії

У яке село не заїдеш – люди розчаровані. Вони обурені тим, що з екранів телевізорів чиновники розповідають про великі пенсії, які отримують українці після перерахунку, а на ділі все по-іншому.

«Краще б зовсім не перераховували, щоб людей не сердити. Кажуть, що пенсії зросли на 600, 1000, а то й більше гривень. Може, у когось вони й зросли, та у нашому селі таких немає, – обурювалася бабуся із Кричильська Сарненського району Рівненщини. – Я працювала всеньке життя на ланці, то мені добавили 140 гривень. Це ж сльози, а не гроші».   

Криком душі став лист до редакції жителя села Замости Турійського району Волині Семена Флорійовича Загури. Чоловікові 85 літ, має стажу 46 років.   «Працював у колгоспі. Праця тяжка, техніки ніякої не було – все робили вручну: орали кіньми, косили траву худобі, зернові. Ночами возили снопи до молотарки, щоб рано було що молотити. Словом, годували державу. Потім я захворів, і мене поставили колгоспним лісником. Пропрацював 34 роки до пенсії. Ставка була 80 карбованців. Різали стойку на шахти, заготовляли дрова, штахетник робили самі. Дні були ненормовані, грузили все самі… Як вийшов на пенсію, ще вісім років працював. Добавили мені тільки 240 гривень. Сказали, зарплата мала, коефіцієнт низький. Та де ми ту велику зарплату заробити мали? Ми ж так тяжко за трудодні працювали! Правітєльство, може, навіть не знає, що то таке. Проробив цілий день – заробив трудодень. На нього давали 200 грамів якогось зерна. Грошей тоді не було. Таких, як я, уже мало осталось. Може б, для нас якийсь виняток зробили? Собі ж вони зарплату  набавляють безконечно, а нам грошей на ліки не вистачає!»

Чого гріха таїти, багато людей ображені і обурені останнім перерахунком пенсій. Від нього виграли ті, хто й раніше отримував більше – шахтарі, металурги, нафтовики – словом, люди високооплачуваних професій. Але ж для них, поки вони заробляли свої «довгі» рублі, хліб хтось мав вирощувати, судна у лікарнях виносити, дітям соплі у дитсадках витирати... То чому така кричуща несправедливість? Не знаю, чи зрозуміли це у Києві, але міністр соцполітики Андрій Рева запевнив, що в уряді «розглядаються різні механізми для збільшення рівня пенсійного забезпечення тих громадян, які мають значний страховий стаж, але через свої низькі зарплати отримують мізерні пенсії. Це люди, які усе життя важко працювали в колгоспах за «трудодні», санітарками та фельдшерами, ті, хто має по тридцять років стажу і більше».

А коли працювали над осучасненням пенсій, хіба не можна було зразу «розглянути» таку можливість, аби не збурювати людей? Ціни у магазинах ростуть щодня, в аптеку взагалі страшно заходити. Що можна купити за ті копійки, які, як кістку собаці, кинули більшості пенсіонерів? А поки в уряді «думатимуть», депутати «прийматимуть», людям, які зістарилися, вирощуючи і збираючи хліб, помирати чи йти під церкву жебрати?

Наталка СЛЮСАР 

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися