Дід Мороз із Тернополя – найстаріший в Україні
Україна

Дід Мороз із Тернополя – найстаріший в Україні

30 грудня 2017, 16:27
0
0
Сподобалось?
0

Традиційно наприкінці грудня 79-літній актор Тернопільського обласного драмтеатру Михайло Безпалько перетворюється на Діда Мороза. За своє життя він зіграв понад 300 різних ролей, але ця, як зізнається, найулюбленіша. Уже 60 років Михайло Антонович запалює новорічні вогні та дарує дітворі подарунки. За це він і потрапив до Книги рекордів України.

У Франції закінчив перший клас

Цікаво, що родом наш найстаріший Дід Мороз… з Франції. Батьки Михайла Антоновича ще до Першої світової війни подалися туди на заробітки. Тато працював у місцевого фермера, а мама виховувала двох діток та підробляла прибиранням. Жили у передмісті Ліона. У червні 1938 року в подружжя народився син Михайло. У Франції він навіть закінчив перший клас, але батьки дуже сумували за рідною землею, тож незабаром повернулися до Тернополя. Михайло з дитинства мав гарний голос та дикцію, але ніколи не мріяв про акторську роботу. Хотів бути токарем. Згодом таки опанував робітничу спе­ціальність і працював на заводі, а в театр потрапив випадково.

– Мій колега якось просить: «Слухай, у нас відкрили театральну студію. Хочу потрапити туди. Йдемо – підтримаєш мене». Я й погодився, – пригадує Михайло Антонович.

А вийшло так, що товариш не вступив. Члени журі звернули увагу на Безпалька. Він продекламував «Садок вишневий коло хати…», а потім ще й заспівав, то ж хлопця одразу зарахували до театралів. Вперше святковий одяг Діда Мороза Михайло одягнув у 19 років.

– Страшно було, чесно кажучи, виступати, бо ж сам ще майже дитина, – сміється чоловік. – Але мусив виправдати покладені на мене надії. І найперше – маленьких дітей, які чекали подарунків та відчуття казки. Проте свято вдалося. Я впорався, слів не забув. А далі – пішло-поїхало.

Раніше новорічні ранки починалися 25 грудня і тривали до 10 січня. Бувало, що за день доводилося проводити їх більше десяти. Під кінець вже й голос сідав та ноги не тримали. Думав, що наступного дня не підніметься, але… вдома випивав потрібні пігулки для горла, відігрівався – і знову до ялинки. Це зараз до 200 діток хороводи водять, а раніше їх було вдвічі більше. Кожному подарунок треба вручити, віршик послухати, добре слово сказати, похвалити за гарні вчинки. Михайло Антонович, як справжній казковий герой, встигав усіх обдарувати радістю та щастям. Заряджав позитивними емоціями не лише дітвору, а й батьків.

На корпоративи – у різні куточки країни

Доброго та веселого тернопільського Діда Мороза знають по всій країні. Бував у Хмельницькому, Рівному, Івано-Франківську, останнім часом часто на корпоративи у Карпати кличуть. Тож графік має щільний. Окрім того, Михайло Антонович уже більше 20 років перевтілюється й у Святого Миколая. Актор дуже не любить, коли просять вибрати, хто головніший – Миколай чи Дід Мороз. «Через ту політику вже хочуть забрати у дітей казку, – сердиться чоловік. – Хіба малеча не має права на два свята? Хай буде той і той!»

Тож тернопільських діток відвідує у двох образах. Зрозуміло, що перед тим приймає від батьків замовлення на подарунки. Раніше вони були скромнішими, а зараз дітвора хоче не просто іграшки, а телефони, планшети. Робота Дідуся Мороза непроста. Діти як діти, а дорослі іноді вміють настрій зіпсувати. Буває, що захмелілі господарі зверхньо ставляться до казкового гостя, дозволяють собі непристойні жарти, тоді актор розвертається і йде геть. На щастя, таких випадків небагато. Більшість людей доброзичливо і радісно вітають дідуся, ще й мало не за рукав тягнуть до столу. Він категорично відмовляється від застіль, пояснюючи насамперед розчарованій дітворі, що його чекають інші хлопчики та дівчатка, тож мусить мчати до них на чарівних кониках. Підтримує його і  постійна супутниця Снігуронька.

– Мені то добре, бо чим старіший Дід Мороз, тим краще, – жартує актор. – А от Снігуроньку через три-чотири роки доводиться шукати нову, щоб молоденька була і гарна.

Змінюються Снігуроньки, казковий одяг, посох і навіть вірші, але незмінними впродовж десятиліть лишаються гарні побажання. Тож вітаючи наших читачів з наступаючим 2018 роком, тернопільський Дід Мороз зичить усім:

– Робіть добро, робіть добро

Для радості, для щастя!

Робіть добро, робіть добро,

І вам добро добром воздасться!

Руслана ТАТАРИН, м. Тернопіль

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися