Пам’ятник Хатіко в Японії
Україна

Собаки – символи вірності

1 січня 2018, 17:24
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні у світі налічуються десятки пам’ятників собакам. Є вони на усіх континентах, і поява кожного має свою драматичну перед­­історію. Так, одним з найперших монументальний пес з’явився в Росії завдяки Нобелівському лауреату Іванові Павлову з посвятою «вірному другові та помічникові вчених». Адже науковець проводив досліди над тваринами, вивчаючи систему травлення, у результаті чого не один чотирилапий загинув…

Десять років чекав на померлого господаря

Майже водночас в Японії встановили іншу скульптуру, у якій було увіковічено відданого пса Хатіко. Той був вірним другом професора Токійського університету. Собака щоранку проводжав свого господаря до метро, а в обідню пору чекав його біля станції, аби разом з ним повертатися додому. Та одного разу у професора на роботі стався інфаркт, й медики не змогли нічого вдіяти – той помер. Ще десять років день у день Хатіко бігав до станції метро в надії таки зустрітися зі своїм господарем. Друзі науковця хотіли забрати чотирилапого до себе, та пес втікав і знову повертався на місце.

Слава прийшла до тварини, коли про неї написала центральна газета Токіо. Тоді до тієї станції метро почали масово з’їжджатися люди, аби побачити Хатіко на власні очі. Невдовзі влада вирішила увіковічити собачу відданість в металі. Правда, перша скульптура простояла лише кілька літ, і в роки Другої світової війни її переплавили, використавши метал на потреби армії. Та після закінчення бойових дій статую відновили. Вона й досі є окрасою міста й особливо вабить туристів. Історію цього пса екранізували, знявши однойменний фільм.

   Убив врятований альпініст 

У Швейцарії символом відданості вважається пам’ятник собаці Баррі. Тварина з такою кличкою колись жила в монастирі імені Святого Бернара на італійсько-швейцарському кордоні і працювала з альпійськими рятувальниками. Завдяки їй було знайдено у горах під сніговими завалами тридцять дев’ять альпіністів. Однак саме через врятовану людину Баррі й загинув. Адже сороковий, побачивши перед собою морду тварини, вирішив, що це – вовк, і вбив рятівника.

Мумія Баррі виставлена в Музеї природної історії в Берні (Швейцарія), а пам’ятник встановлено біля входу на цвинтар собак у Парижі. З початку XIX століття та донині на честь нього називають одного з псів у монастирі Святого Бернара. А з 2004 року існує Фонд Баррі, який було створено для того, щоб відшкодувати витрати на розведення собак породи сенбернар у розпліднику монастиря.

Одну запустили у космос, інша доставляла ліки

Відомий у всьому світі й пам’ятник Лайці – собаці-космонавтці. Це була перша тварина, виведена в літальному апараті на навколоземну орбіту. Лайка була запущена у космос 3 листопада 1957 року о пів на шосту ранку за московським часом на радянському кораблі «Супутник-2». Повернення її на Землю… не планувалося. Через п’ять-сім годин після старту Лайка загинула від стресу та перегріву. Згодом бронзовий пам’ятник собаці було встановлено у Москві.

У США героєм став Балто – сибірська лайка, що перевозила медикаменти під час епідемії дифтерії 1925 року у містах штату Аляска. Коли біда прийшла у місто Ном, вакцин для щеплення дітей забракло. По сироватку за тисячу миль довелося відправити собачу упряжку. Чоловіка, який нею керував, дорогою паралізувало, і Балто сам знайшов шлях, врятувавши від дифтерії тисячі людей.

Зупинили атаку фашистів 

В Україні теж є величний пам’ятник собакам. Він встановлений у селі Легедзине Тальнівського району Черкаської області. Як нагадування про подвиг чотирилапих в роки Другої світової війни. Постамент присвячений загиблим прикордонникам батальйону Окремої Коломийської прикордонної комендатури прикордонного загону охорони тилу Південно-Західного фронту і їхнім службовим собакам. У кінці липня 1941 року близько п’ятисот його воїнів разом зі 150-ма службовими псами дали бій противнику. Прикордонники знищили багато ворогів, але й самі полягли. Останнім резервом став кінологічний загін. Коли на полі бою залишилося лише кілька живих бійців, на ворога випустили 150 службових вівчарок. Це зупинило наступ фашистів на два дні. Тих собак, які вціліли в бою, німецькі солдати розстріляли.

Наталія КРАВЧУК

Передрук заборонено!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися