Новий закон: Росія окупант і несе відповідальність за окуповані території, згадки про Мінські угоди немє
Україна

Новий закон: Росія окупант і несе відповідальність за окуповані території, згадки про Мінські угоди немє

18 січня 2018, 17:29
0
0
Сподобалось?
0

Після триденного розгляду сьогодні нарешті було прийнято закон про реінтеграцію Донбасу. У парламенті за нього проголосували 280 народних депутатів. Голоси «проти» віддали лише представники Опозиційного блоку. Не реєструвалися під час голосування представники групи «Відродження», не голосували представники «УКРОПу», «Свободи» і Надія Савченко.

Після прийняття цього документу українські гармати не почнуть стріляти сильніше і ворог не стане слабшим, та й громадяни миттєво не відчують його дію. Проте закон називає багато речей своїми іменами. Україна запропонувала РФ та світу свою нову стратегію у поведінці щодо агресивних дій північного сусіда на нашій території Луганської та Донецької областей.

Так у законі прямим текстом Росія названа агресором та державою-окупантом. Наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав у майбутньому. За громадянами України зберігається право власності на окупованих територіях.

Також на Росію покладається відповідальність за завдані матеріальну та моральну шкоду Україні та її громадянам. Цей пункт важливий у сенсі подання міжнародних судових позовів до Російської Федерації, як зі сторони держави так і від пересічних людей.

Наша держава визнаватиме лише два документи які видаються на окупованих територіях: свідоцтва про народження та смерть.

Також закон передбачає порядок переміщення осіб та товарів через лінію розмежування з окупованими територіями. А ще трактує порядок запровадження воєнного стану у контрольованих Росією частинах Донецької та Луганської областей.

Представники кримськотатарського народу були невдоволені тим, що у законі немає згадки про окупований півострів. Тож у прийнятому документі зазначили, що він «діє без шкоди для невіддільного суверенного права України на тимчасово окуповану Російською Федерацією територію Автономної Республіки Крим й міста Севастополя та заходів, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаного державного кордону».

Також серед суттєвих поправок до закону, а всього їх було понад 600, слід згадати виключення будь-яких згадок про Мінські угоди, які досі так і не відіграли ключового значення у врегулюванні конфлікту але повисли гирями зобов’язань для нашої держави.

Серед слабких місць закону, які лишилися у тексті після усіх правок, можна назвати відсутність точних дат настання окупації. Це важливо для майбутніх судів щодо компенсації постраждалим від агресії українцям. Щоправда закон про інтеграцію Донбасу у цьому питанні посилається на закон про окупацію Криму, адже саме із захоплення півострова починається відлік агресивних дій Росії проти України. Відповідно й перші моральні та матеріальні втрати українці почали нести з того моменту.

Серед мінусів закону називають ще збільшення повноважень президента. Адже документ передбачає, що саме глава держави визначає кордони і перелік тимчасово окупованих населених пунктів у Донецькій і Луганській областях за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ. Також президент наділяється правом без парламентського контролю вирішувати питання про застосування Збройних сил та інших військових формувань.

Проти закону уже встиг висловитись кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. Він заявив, що цей закон «набір маревних мрій про насильницьке повернення територій». Ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко також зазначив, що новий документ відкриває шлях до ескалації конфлікту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися