Хто такий Володимир Рубан і для чого віз зброю з «ДНР»
Україна

Хто такий Володимир Рубан і для чого віз зброю з «ДНР»

11 березня 2018, 20:04
0
0
Сподобалось?
0

Восьмого березня у результаті масштабної спецоперації працівники СБУ затримали на КПП Майорськ голову Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» та однойменної політичної партії Володимира Рубана. Він під виглядом переселенця з окупованого Донбасу вантажним мікроавтобусом вивозив на підконтрольну Україну меблі, які були буквально нафаршировані зброєю та боєприпасами.

Вилучено 5 автоматів Калашникова АК-74, 3 автомати Калашникова АКС-74-У, 1 автомат Калашникова АК-47, 2 ручних кулемети Калашникова, 2 пістолети Макарова калібру 9 мм без маркування з магазинами виробництва РФ, 4 пристрої для безшумної стрільби виробництва РФ. А ще 46 одиниць 122-міліметрових мін із вкрученими підривачами М-12, вишибними патронами та додатковими пороховими зарядами, а також 6 протитанкових мін осколкової дії МОН-50 виробництва РФ, 6 мін калібру 82-міліметри з вкрученими реактивними двигунами до протитанкового гранатомету РПГ-7-В, 12 порохових вишибних зарядів до пострілів ручного протитанкового гранатомету РПГ-7, 2 протитанкових гранатомети РПГ-22, 6 пострілів до протитанкового гранатомету РПГ-7, 20 гранат Ф-1, 20 запалів до них, 20 гранат РГД-5 та 20 запалів до них, 28 гранат для підствольного гранатомета ВОГ-25, саморобну міну діаметром 57 мм масою 2,6 кг з вишибними патронами виробництва РФ, міномет з внутрішнім діаметром ствола 62 мм. Вилучено також 320 патронів калібру 12,7 мм, 1280 патронів калібру 9 мм, 700 патронів калібру 7,62 мм, 4 320 патронів калібру 5,45 мм, 17 магазинів, споряджених 750 патронами калібру 5,45 мм, 2 магазини, споряджених 60 патронами калібру 7,62 мм.

Як випливає з оприлюднених СБУ відео- та аудіозаписів, «меблі» у мікроавтобус Рубана завантажили поблизу Горлівки.

Також зафіксовано його розмову, в якій він надиктовує перелік озброєнь, які хотів би отримати.

Зброя нібито мала потрапити у Київ для організації там масштабних терактів, під час яких могли загинути тисячі людей, у тому числі державні діячі та політики.

Наступного дня після затримання суд обрав для Володимира Рубана запобіжний захід у вигляді перебування під вартою строком на 60 діб. Володимир Рубан усі звинувачення відкидає, мовляв це із ним сталося через погіршення стосунків з СБУ.

Хто ж такий Володимир Рубан? З середини 2000-х він почав займатися поліграфічно-видавничою діяльністю. Його видавництва друкували проросійську літературу, зокрема шкільних підручників «Страноведение. Россия», а також посібників для перекваліфікації вчителів «Воссоединение Руси», які були впроваджені в освітніх закладах Донбасу. У ті часи одним із партнерів Рубана був Олександр Дроздов – колишній офіцер зовнішньої розвідки КДБ СРСР. У 2013 році Рубан став учасником проросійського руху Віктора Медведчука «Український вибір», засуджував Майдан та виступав проти євроінтеграції України. З того часу і донині Рубана вважають людиною Медведчука, навіть попри те, що наприкінці 2013 року його «Офіцерський корпус» влився до лав «Самооборони майдану». Широкому загалу «генерал» (насправді він закінчив військову службу у званні старшого лейтенанта) Володимир Рубан став відомий після того, як почав брати участь у переговорах про звільнення військовополонених у 2014 році. Хоч тоді на публіці «генерал» конфліктував із Медвечуком, проте й надалі проглядався їхній зв'язок. Висловлювання Рубана залишалися проросійськими, він висловлював підтримку багатьом діям бойовиків.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися