Аліна ПОЦІЛУЙ
Україна

Поцілуй і Гадючка. Цікаві прізвища у нашій країні

21 березня 2018, 10:39
0
0
Сподобалось?
0

«Гадючка є?» – запитання водія маршрутки з Києва до Луцька насмішило пасажирів. «Ну, то фамілія така», – і собі усміхнувся дядько. Але особа, яка бронювала місце на таке прізвище, не прийшла. У дорозі ми обговорювали, як то бути Гадючкою. А ще вирішили дослідити, які цікаві прізвища є в Україні.

Жінки Великийчоловік

У моєму рідному селі Козлів Локачинського району Волинської області живе родина Великийчоловік. Михайло Михайлович привіз це незвичне прізвище з Львівщини, звідки родом. Марія Романівна Великийчоловік – мати-героїня. Має п’ятьох синів та доньку Іванку (яка вже заміжня). Бувало, що при підготовці документів виникали непорозуміння: хтось напише таке прізвище окремо, хтось – два слова з великої букви. Вже давно Марія Романівна, її невістки та внучки звикли до того, що вони хоч і жіночої статі, але ж Великийчоловік!

Нещаслива Антоніна Щаслива

У селі Холопичі цього ж району жила колись Антоніна Щаслива. Приїхала до неї, щоб розпитати, чи відповідає прізвище її долі?

– Ой, дитинко, де там… – і досі пам’ятаю сумні очі дрібненької бабусі. – Набідувалася замолоду і зараз щастя нема. Сім’ї не мала, тож сама мушу доживати у старенькій хаті.

Аліна Поцілуй з Луцька таке чарівне прізвище отримала від свого чоловіка Юрія, який родом з Іваничівського району. Молода мама гордиться двома синочками Поцілуями. А ще пригадує смішні випадки:

– Викладачі, коли ставили у заліковці оцінки, завжди жартували: «О, у вас таке гарне прізвище. Воно спонукає до дій!» А якось чоловік поніс на ремонт телефон. Дівчина, яка його приймала, запитала прізвище. Чоловік каже: «Поцілуй». «Тобто?» – підняла вона брови. «Поцілуй», – знову повторив. «Ти що, здурів?» – не втрималася дівчина. Аж коли чоловік показав паспорт, тоді повірила.

 

Українське прізвище з... 29 літер                  

Серед нас живуть Дурноляпи, Заплюйсвічки, Нетудихати, Сивокобилки, Барани, Салогуби, Богомази, Чорнозуби, Непийпиво. У Тернополі живе молодий чоловік з доволі незвичним іменем та прізвищем – Бронівогнеслав-Едуардоігорослав Шевченшкільєнко-Мартинфільєнко.

А найпоширенішими в нашій державі є прізвища: Шевченко (майже 145 тисяч), Мельник (понад 120 тисяч) та Бойко (116 тисяч). Зареєстровано понад дві тисячі громадян з прізвищем Лі, 131 Мюллер та 46 Смітів.

Цікаво, що й відомі українські політики мають чимало однофамільців. Найбільше – у Юлії Тимошенко (понад 30 тисяч). Приблизно стільки ж живе люду в місті Хмільник Вінницької області. Тому сміливо можна сказати, що Тимошенками можна заселити невелике місто. А з прізвищем Порошенко у нас проживає 342 людини, більшість – в Одесі. До речі, в Україні з’явився незвичайний сайт під назвою «Рідні», на якому кожен може перевірити, скільки має однофамільців, і дізнатися місця їх проживання.

Хтось стверджує, що оригінальне прізвище допомагає у житті, а хтось настільки його ненавидить, що вирішує змінити.  Тож замість якогось образливого ймення ви можете офіційно стати Квіточкою чи Сонечком.

Руслана СУЛІК

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися