Троїцько-Іллінський монастир у Чернігові
Україна

Чернігів славиться десятками давніх храмів

11 травня 2018, 18:56
0
0
Сподобалось?
0

Стародавній златоглавий Чернігів розкинувся на берегах річок Десни, Білоус та Стрижень. Його вік сягає понад 1300 років. Уперше він згадується у «Повести временных лет», датованій 907 роком.

Одна з легенд розповідає, що у восьмому столітті Черніговом правив легендарний князь Чорний, на честь якого й назвали місто. В іншій вже йдеться про княгиню Чорну. Вона, щоб не потрапити до рук ворогів, кинулася з високого терему і розбилась. А ще поблизу міста є Чорна гора та Чорний ліс. Зрештою, «Чернігів» звучить як колишнє Сернігів – від слова  «серна» (цих тварин у давнину тут водилося дуже багато). Отож щодо назви міста, то кожен вибирає ту версію про його походження, яка йому найбільше до вподоби.

Історики стверджують, що в сиву давнину через Чернігів проходив шлях «з варягів у греки». Варяги були у складі князівської дружини, а греки будували у місті церкви. І справді, тут налічується більше двадцяти храмів. У Чернігові є такі пам’ятники домонгольської епохи як Спасо-Преображенський собор, Успенський собор Єлецького монастиря, Антонієві печери, в лабіринтах яких і нині, за розповідями очевидців, блукає таємничий монах. Він зцілює молитвою тих, хто до нього звертається. А ще є Борисоглібський собор та церква Параскеви П’ятниці. Цікаві й інші храми. У Свято-Троїцькому соборі покояться нетлінні мощі святителя Феодосія Чернігівського та преподобного Лаврентія Чернігівського. А Єлецький монастир відомий ще й тим, що у ньому знімали  перший радянський фільм жахів «Вій» за однойменною повістю Миколи Гоголя. У Спасо-Преображенському соборі покоїться прах князя Ігоря Чернігівського, оспіваного у «Слові о полку Ігоревім».

В ХІ–ХІІІ століттях Чернігів був центром Сіверщини і Чернігівського удільного князівства. Першим у ньому господарював Мстислав Володимирович, брат Ярослава Мудрого. Пізніше Чернігів увійшов до складу Великого князівства Литовського і Руського, а у 1503 році був завойований Московією. Ще через сто літ місто перейшло до Речі Посполитої й отримало Магдебурзьке право.

Чернігів був у складі Козацько-Гетьманської держави, пізніше став належати до Російської імперії. Тоді у місті мешкало всього 4 тисячі людей. Нині ж тут проживає понад 290 тисяч мешканців. Найстаріший вищий навчальний заклад краю – Чернігівський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка. Найбільший вуз області –  Чернігівський національний технологічний університет. У місті працює Музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка та театр ляльок імені Олександра Довженка.

Відомі краяни – уродженці Чернігова: радянський вчений-генетик Йосип Рапопорт, Герой Радянського Союзу Петро Авдєєнко, полковники Армії УНР Петро Науменко та Борис Чміль, лідер Радикальної парії Олег Ляшко.

Окрім старовинних храмів, у Чернігові можна відвідати будинок Михайла Коцюбинського, Болдіни гори, світломузичний фонтан, водоспад на річці Білоус та багато інших цікавих місць.

Наталія ЛЕГКА 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися