Українське сміття завалило словацьку річку
Україна

Українське сміття завалило словацьку річку

10 травня 2018, 14:20
0
0
Сподобалось?
0

Річка Бодрог, що витікає з України, заповнена сміттям і побутовими відходами. Про це повідомляє УНН з посиланням на  угорське видання karpatalja.

В інформації йдеться:  Бодрог - це приток річки Латориці, що несе свої води з Закарпаття через територію Словаччини та Угорщини. Екологи припускають, що сміття припливло саме з України.

“Такого ми не бачили років 30. Затор із пластику нині має 100-200 м у довжину і постійно зростає. Наразі він знаходиться у гирлі Бодрогу, а далі рушить у бік Угорщини”, - говорить один із угорських активістів. Корінь цієї проблеми лежить у неспроможності України налагодити процес сортування сміття,- переконані угорські екологи.

Нагадаємо, питання надлишку пластикового сміття в Україні лишається відкритим не перший рік. Щорічно Україна накопичує близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% з яких - це тара, в тому числі пластикова. Експерти вказують, що в українців відсутня мотивація цивілізовано поводитися зі сміттям, зокрема, з пластиковими пляшками. У той же час, більшості європейських країн боротися з пластиком допомагає депозитна система збору тари. Принцип її роботи полягає в тому, що при здачі пляшок у спеціальний автомат споживачам повертається частина грошей, сплачених при купівлі напою. Чим більше пляшок збере автомат - тим більше тари можна повторно використовувати або переробляти. Це своєю чергою зменшує кількість сміття, яке осідає в океанах і на звалищах. Норвегія, наприклад, завдяки такій системі переробляє майже всі пластикові пляшки в країні. У 2016 році там переробили 598 млн пляшок, що становить 97% від загального обсягу. В Україні така система запрацює, щойно народні депутати схвалять  зареєстрований в парламенті законопроект.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися