Концтабір Освенцім був фашистським та… радянським
Україна

Концтабір Освенцім був фашистським та… радянським

22 червня 2018, 12:42
0
0
Сподобалось?
0

Межі людської жорстокості немає… Жодна інша жива істота на землі такого не робитиме, окрім двоногої… Це розумієш, коли бодай на кілька годин потрапиш у нацистський табір смерті Аушвіц (Біркенау) або, як його більшість називає, Освенцім (за назвою польського містечка, біля якого збудований).

Думали, йдуть у лазню, а потрапляли у газові камери

Музей табору Аушвіц щороку приймає понад 700 тисяч відвідувачів. У ці цифри віриш одразу по приїзду: на стоянці десятки величезних екскурсійних автобусів та автівок, цілі натовпи різномовних людей. І це у будній день! Багато німецьких і польських груп школярів, туристи з Італії, Англії та Китаю вражено перемовлялися один з одним і фотографували мало не кожну цеглину, зустрівся навіть гурт темношкірих студентів з американською говіркою. Між ними всіма особливо впадали у вічі кілька подружніх пар: зігнуті мало не сторічним віком до землі, з ходунками або й просто тримаючись один за одного, вони поволі сунули дорогою вздовж колії, по якій колись у табір прибували ешелони приречених. Йшли далеко, вглиб – там меморіал і розвалини газових камер та крематоріїв…

…Після прибуття на розвантажувальну платформу депортованих людей оглядали лікарі СС. Непрацездатних, а таких було за свідченнями нацистів 70-75%, відправляли у газові камери: старші люди, інваліди, жінки, діти (особливо маленькі). Людей переконували у тому, що йдуть у лазню, тому вони поводилися доволі спокійно. Їх примушували зняти одяг, відкласти особисті речі (оскільки більшість євреїв були впевнені, що вони «на поселення» чи роботу, то брали із собою найцінніше) і переганяли у приміщення, яке імітує баню. Туди одночасно заходило близько 2000 осіб, після чого двері зачинялися і подавався газ. Люди вмирали в муках протягом 15-20 хвилин. Газ «Циклон» діяв на нервову систему, починалася паніка, яка змушувала нещасних душити і дряпатися по головах один одного в надії ковтнути свіже повітря. Потім у вбитих виривали золоті зуби, знімали обручки і сережки, у жінок обрізали волосся (з нього виробляли спеціальну тканину). Після цього трупи транспортували до печей крематоріїв, де вогонь горів безперервно.

У музеях Аушвіцу людям зі слабкою психікою стає погано. За стендами – гори дитячих черевичків, сотні протезів, милиць і корсетів. Тисячі окулярів, дужки яких навічно переплелися і заіржавіли. Волосся (після того, як Аушвіц був звільнений, на складі виявили його залишки – 7000 кілограмів!), яке нацисти не встигли вивезти. І фотографії. Жахливі, моторошні, за кожною з яких – чиясь нещасна доля. 

В'язні Аушвіцу

Вагітних, близнюків осліплювали, заморожували

 …Працездатних поселяли у бараки, і вони ходили на роботу. Щодня колони виснажених людей виходили і заходили через ворота з цинічним написом «Праця робить вільним». Сотні тисяч євреїв, поляків, українців, росіян, циган… Їм відтермінували час смерті на... чотири місяці – саме стільки тривало життя в’язня у таборі Аушвіц. Кожного дня тут вмирали від хвороб, голоду і виснаження, труїлися у газових камерах до 20 тисяч в’язнів.

Нацистські лікарі, зокрема, відомий Йозеф Мен

геле, тут проводили страшні медичні експерименти: над дітьми, вагітними, близнюками… Волосся дибки стає, коли читаєш, як їх мучили, живцем різали, спалювали, кастрували, осліплювали і заморожували. Близнюкам пересаджували органи, сестер змушували народжувати від братів, морили голодом новонароджених, досліджуючи, скільки часу проживуть, або й просто обливали крижаною водою на морозі і фіксували час смерті. Стерилізували, щоб не народжували – так намагалися зберегти чистоту арійської раси. До речі, вбивцю десятків тисяч дітей і дорослих Йозефа Менгеле ані Господня, ані людська кара так і не знайшла. Втік, змінив прізвище та в достатку і доброму здоров’ї дожив до 1979 року. Помер під час купання в океані на одному з пляжів Бразилії. Інсульт, кажуть.

Смертоносний газ винайшов… єврей

 Нацисти знищували концтабірних в’язнів газом «Циклон Б». Вперше його застосували 3 вересня 1941 року у таборі Аушвіц. Хімічну зброю масового ураження «Циклон Б» ще на початку століття винайшов німецький єврей, вчений-хімік Фріц Габер. Його дружина Клара була відомим хіміком. Вона допомагала йому при розробці промислового методу отримання аміаку з азоту і водню, який тоді врятував Німеччину і всю Європу від голоду (пізніше Габеру вручать Нобелівську премію). Але коли вона дізналася, що саме її чоловік бере участь у створенні смертоносного газу, наклала на себе руки. Фріц помер пізніше, у 1934 році.

Якби вчений прожив ще трохи, він би дізнався шокуючу звістку: «Циклон Б» нацисти стали використовувати для знищення євреїв у концтаборах, зокрема його родичів, друзів і колишніх колег. Після новини, що батьковим газом користуються в таборах смерті, покінчив життя самогубством і єдиний син Клари та Фріца Габерів.

Німців змушували голими руками викопувати трупи

27 січня 1945 року війська Першого українського фронту звільнили польське містечко Освенцім під Кра

ковом. Нацисти тікали поспіхом: підірвали крематорії і газові камери та погнали понад 58 тисяч виснажених полонених. У таборі залишилося 7600 покинутих смертельно хворих в’язнів, зокрема 600 дітей. Радянські війська визволили Освенцім і з січня 1945 і до кінця 1949 року Аушвіц використовували як радянський концтабір! Став спецтабором після звільнення й Бухенвальд. Відомі випадки, коли ті, хто визволяв його, за якийсь час потрапили сюди як полонені. Через нього пройшло 28 тисяч в’язнів, з яких чверть померла від голоду і хвороб.

Німці перезахоронювали тіла закатованих

На початку 1945 року союзники звільнили інші нацистські концтабори, яких було близько двох десятків. А після перемоги над Німеччиною організували масштабну кампанію з перевиховання німців. Адже американці з’ясували, що 3,5 мільйона з них були причетні до нацизму, а решта так чи інакше підтримували свого фюрера. Оголосивши, що нація хвора, вони розпочали так званий процес денацифікації. У кінотеатрах постійно крутили фільми про звірства нацистів, дивитися які було обов’язково, інакше залишали без продуктових карток і можливості влаштуватися на роботу. Німців возили на екскурсії по концтаборах, а також змушували голими руками відкопувати вбитих, спалених живцем жертв нацизму і перезахоронювати в окремі могили. Пропаганда Геббельса у роки війни розповідала про зовсім інший нацизм... А отримана жахлива інформація і розриті власноруч сотні тисяч понівечених трупів дорослих і дітей стали справжнім шоком для звичайних німців. Це було уроком і для наступних поколінь.

…Коли поверталися з Аушвіцу, з нами розминулася ціла група німецьких школяриків. Їх вчать, їм показують ці жахіття, і вони чітко знають, що накоїли їхні предки, повіривши ідеям «великого фюрера». І одразу ж виникає паралель з нашим сьогоденням. Багатомільйонна Росія вірить, що в Україні розпинають хлопчиків у трусиках і процвітає хунта. Вірить настільки, що бере до рук зброю і приїжджає вбивати українців. Вірить, що Сталін, який знищив у сибірських таборах мільйони власного народу, – великий, і ставить йому нові пам’ятники. Здається, ця нація хвора. Можливо, їм теж треба буде колись розкопувати сибірські концтабори?..

Мирослава КОСЬМІНА

Луцьк – Освенцім

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися