Уляна Супрун радить пацієнтам вимагати ліки у межах державних програм
Україна

Уляна Супрун радить пацієнтам вимагати ліки у межах державних програм

28 червня 2018, 11:10
0
0
Сподобалось?
0
Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун радить пацієнтам лікарень вимагати ліки, передбачені програмами державних закупівель, у головних лікарів, а в разі відмови звертатися до місцевої влади і в МОЗ, - пише 

Укрінформ.

"Ліки є. Ми закупили на 12 програм 100% потрібних ліків. На інші є 60-70-80% від потреб. Проблема в тому, що ми отримуємо ліки проти міжнародних організацій, потім передаємо на область, а область роздає лікарням. Пацієнти не розуміють, що в їхніх лікарнях ліки є, їх треба вимагати у головних лікарів", - наголосила глава МОЗ

У разі відмови лікарів видавати необхідні ліки Супрун радить звертатися до головного лікаря або до департаменту місцевої влади, а якщо й це не допомагає - писати напряму в МОЗ.

На її думку, причина всіх проблем - у корупції, адже частину ліків, закуплених державою, лікарні продають, частину передають аптекам або отримують "відкати" від фармацевтичних компаній, щоб не роздавати ті ліки, які вже є. "Пацієнтів відправляють в аптеки купувати ліки за власні кошти. Це є корупція, бо немає інших причин, чому ліки не видаються", - обурюється урядовець.

У цьому контексті вона нагадала, що зараз триває розслідування в "Охматдиті", де виникла проблема у відділенні онкогематології і трансплантації. Пацієнти не отримують ліки, а лікарі вимагають, щоб батьки купували їх в аптеках. 

На запитання, як запобігти зловживанням, в.о. міністра висловила думку, що допоможе ліцензування лікарів. Після цього за такі кричущі порушення можна буде штрафувати і навіть відбирати ліцензію. 

Супрун також нагадала про вже існуючий мобільний додаток для телефону "Ліки-контроль", де можна подивитися, які ліки і в яких лікарнях є в наявності. Крім того, з 2016 року діє наказ МОЗ про те, що всі лікарні мають виставляти на своїх сайтах списки ліків. І цей список повинен оновлюватися щотижня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися